Forum
Militair.net - informatie, wapens, terrorisme, militair forum en meer in het archief.
U bent hier: Biografieen > T > Robert Stanford Tuck

Robert Stanford Tuck

Royal Air ForceIn september 1935, Robert was net 19 geworden, ging hij bij de RAF. Hij had net twee jaar op zee doorgrbracht als cadet. Maar dat verveelde hem en hij wou vliegen. Na zijn opleiding bij het 3e F.T.S. in Grantham, waar hij vloog met de Avro Tutor, Hawker Hart, Hawker Fury en de Bristol Bulldog, had hij de hoogste rating "exceptional" in zijn log-boek.

In july 1936, ging hij bij zijn eerste Fighter Squadron, het 65e(F) in Hornchurch waar hij vloog met Hawker Demons, die vervangen werden door eerst Gloster Gauntletts, dan door Gladiators, en uiteindelijk in 1938 door Spitfires.
Bij het uitbreken van de oorlog had hij al honderden uren gevlogen met de Spitfire en het vliegtuig had voor hem geen geheimen meer, dit zou later een groot voordeel blijken bij zijn ontmoetingen met de vijand.

Zijn eerste luchtgevecht vond plaats boven Duinkerken op 23 mei 1940, hij was toen flight commander bij het 92e Squadron. In dat gevecht schoot hij een Me 109 neer en later op de dag nog twee Me 11O's.

Hij bleef bij het 92e Squadron, als commandant en vocht zich door de luchtgevechten van Duinkerken, en later in die boven het Kanaal.
Toen de slag om England halverwege was kreeg hij het bevel over het 257e Hurricane Squadron, dit voerde hij tot halverwege 1941, toen kreeg hij het bevel over de Fighter Wing in Duxford.

In oktober 1941 verbleef hij in de U.S.A. en gaf er les in air combat. Hij keerde terug naar het U.K. en nam er het bevel over van de Biggin Hill wing met zijn 4 Spitfire Squadrons. Zijn carriere eindigde toen hij werd neergeschoten boven Frankrijk in januari 1942 en krijgsgevangen werd genomen, hij had toen 29 overwinningen op zijn naam staan.

[blockquote]In 1978, werd het wrak van een Me 109 gevonden 8 meter diep in een moeras, (spijtig genoeg nog met het stoffelijk overschot van de piloot, Lt. Wemer Knittle nog aan boord), en na onderzoek werd besloten dat Robert ook deze overwinning op zijn naam mocht schrijven, dit brengt zijn "totaal" op 30. [/blockquote]

Hij bracht bijna de rest van de oorlog door in een krijggevangenkamp, maar wist in januari 1945 te ontsnappen en vluchte via Polen, om daar het oprukkende Russiche leger te ontmoeten.
Hij keerde terug naar England in april 1945, volgde een opfrissingscursus en vloog nog met Vampires and Meteors in Tangmere en West Raynham.
In 1946 werd hij Station Commander in Coltishall, en na een kortstondig verblijf in Singapore, ging hij op pensioen in 1949.

Over het leven van Robert Stanford Tuck verscheen het boek "De onsterfelijke piloot" van Larry Forrester (Prisma Pockets) oorspronkelijke Engelse titel, "Fly for your life" uit 1956.

U bent hier: Biografieen > T > Robert Stanford Tuck
Militaire foto