Forum
Militair.net - informatie, wapens, terrorisme, militair forum en meer in het archief.
U bent hier: Militaria > Helmen > Amerikaanse M1 helm

De Amerikaanse M1 helmM1 helm (versie 2) buitenkant
M1 helm (versie 2) buitenkant

Amerikaanse troepen begonnen de oorlog met een verbeterde versie van de helm uit de 1ste wereld oorlog, bekend als de Gilley (M1917 model). Het staal van de buitenhelm was vrijwel hetzelfde, maar het uitneembare binnenwerk bestond nu uit leer op een verenstalen frame. De kin band van kakistof had een zo genaamde ball-and-lock gesp.

M1 helm (versie 2) binnenwerk
M1 helm (versie 2) binnenwerk

De Gilley helm werd vervangen door de M1-helm. De eerste modellen hadden een binnenwerk van met textiel bekleed papier en kunstvezel dat in het veld niet zo goed deed en een glasvezelachtig materiaal verving uiteindelijk het papier en kunstofvezel binnenwerk.

Beide M1-binnenwerken hadden metalen nippels aan beide einden waaraan de lederen kinband vastgezet kon worden en de helm was zo vastgemaakt dat er een camouflagenet op bevestigd kon worden.

In de tropen gebruikten het leger en andere takken van militaire dienst een met textiel beklede tropenhelm. De helmen van het leger waren meestal kakikleurig, terwijl die van de mariniers en de marine effen groen waren.

M1 helm (versie 1) buitenkant
M1 helm (versie 1) buitenkant

M1 helm (versie 1) binnenwerk
M1 helm (versie 1) binnenwerk

U bent hier: Militaria > Helmen > Amerikaanse M1 helm
Militaire foto