Forum
Militair.net - informatie, wapens, terrorisme, militair forum en meer in het archief.
U bent hier: Oorlogen > 6 Daagse oorlog

6 Daagse oorlogZes daagse oorlog
Foto: Zes daagse oorlog

De 6 daagse oorlog was een oorlog die zich in 1967 in het Midden-Oosten afspeelde. IsraŽl vocht tijdens deze oorlog tegen de Arabische landen: Egypte, JordaniŽ en SyriŽ. Deze Arabische landen kregen hulp van Irak, Koeweit, Saoedi-ArabiŽ, Soedan en Algerije. IsraŽl had tijdens deze korte oorlog dus vele vijanden. Toch duurde de oorlog slechts 132 uur en 30 minuten. De oorlog werd op twee grote fronten uitgevochten. Deze fronten waren het Egyptische front, waar vier dagen werd gevochten en het Jordaanse front, waar 3 dagen werd gevochten. Op deze beide fronten duurde de oorlog dus minder dan 6 dagen. De oorlog tussen IsraŽl en SyriŽ nam echter wel de volle 6 dagen in beslag. De gevolgen van de 6 daagse oorlog waren groot. De Arabische landen kregen een vernederende nederlaag te verwerken. De legers van de Arabische landen waren vrij snel uitgeput en gaven de oorlog tegen IsraŽl op om twee belangrijke redenen. Deze redenen worden in de onderstaande alinea behandeld.

Redenen voor het beŽindigen van de 6 daagse oorlog
1.
De Arabieren verloren gebieden aan IsraŽl waar betrekkelijk weinig inwoners aanwezig waren, zoals de Sinai-woestijn voor Egypte en Golan Hoogten voor SyriŽ. Enkele gebieden die de Arabieren hadden verloren aan IsraŽl waren eerder door de Arabische landen zelf bezet. Dit was het geval met de Gazastrook die eerder door Egypte was bezet en de Westelijke Jordaanoever die eerder door JordaniŽ bezet was. De Arabische landen hadden dus wel gebied verloren maar de Ďschadeí was nog relatief beperkt. Nu konden ze nog met relatief weinig kleerscheuren de oorlog beŽindigen.

2. Een andere belangrijke reden voor de beŽindiging van de 6 daagse oorlog was de bedreiging van de hoofdsteden van de drie Arabische landen. De IsraŽlische troepen waren minder dan 100 km van CaÔro verwijderd en minder dan 50 km van Damascus en Amman. De drie hoofdsteden liepen dus gevaar om bestookt te worden door Israel. De ramp zou dan voor de Arabische landen niet meer te overzien zijn. Het beŽindigen van de 6 daagse oorlog moest dus volgens de Arabieren zo snel mogelijk gebeuren.

Om deze twee belangrijke redenen werd de oorlog tussen IsraŽl en de Arabische landen gestaakt.

Tot slot
De gevolgen van de 6 daagse oorlog zijn ook nu nog te merken. IsraŽl weet dat er verscheidene buurlanden zijn die IsraŽl zouden kunnen aanvallen of een aanval van een ander land zouden ondersteunen. De politieke betrekkingen zijn erg complex geworden in het Midden-Oosten en deze vormen het ideale klimaat voor terroristische acties. Om deze redenen heeft IsraŽl verhoudingsgewijs een groot leger. De geschiedenis leert dat dit leger niet geheel overbodig is.
Militaire foto