Forum
Militair.net - informatie, wapens, terrorisme, militair forum en meer in het archief.
U bent hier: Oorlogen > Oktoberoorlog > Verloop oktoberoorlog

Het verloop van de Oktoberoorlog


SyriŽ en Egypte probeerden in oktober 1973 doormiddel van een verrassingsaanval enkele gebieden van IsraŽl te bemachtigen. De Egyptische legertroepen drongen een eind de Sina? woestijn binnen en ook de Syrische troepen boekten veelterreinwinst bij hun aanval op de Golan hoogvlakte. IsraŽl besloot hard terug te slaan. De luchtmacht van IsraŽl kreeg echter moeilijkheden met de luchtafweerraketten van de Arabieren.

De Arabieren bezaten namelijk SAM-afweerraketten die ze hadden ontvangen van de Russen. De SAM-afweerraketten waren bijzonder effectief voor het verdedigen van het Arabische luchtruim en haalden regelmatig een IsraŽlisch vliegtuig of een IsraŽlische helikopter naar beneden. Ondanks de SAM-afweerraketten wisten de IsraŽlieten de aanvallen van de Syrische en Egyptische leger te stoppen. Tijdens een tegenaanval wist het IsraŽlische leger in de buurt van Syrische stad Damascus te komen.

Het Egyptische leger werd ook verder teruggedrongen maar wist altijd nog een bepaald terrein van de Sina? woestijn in bezit te houden. De troepen van IsraŽl wisten echter wel over het Suezkanaal te trekken en de Egyptische stad Suez te veroveren.

Ondanks deze spectaculaire verovering konden de IsraŽlieten Egypte en SyriŽ niet de fatale slag toebrengen. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie begonnen zich namelijk in de strijd te mengen.

U bent hier: Oorlogen > Oktoberoorlog > Verloop oktoberoorlog
Militaire foto