Forum
Militair.net - informatie, wapens, terrorisme, militair forum en meer in het archief.
U bent hier: Wapens > Schoudervuurwapens > Fallschirmjagergewehr 42

Fallschirmjägergewehr 42 (FG42)


Fallschirmjägergewehr 42 (FG42) is de benaming van een Duits machinegeweer dat werd ontwikkeld en geproduceerd in de Tweede Wereldoorlog. Het Fallschirmjägergewehr 42 (FG42) werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse paratroepers, de Fallschirmjägers.

Fallschirmjägers in Kreta


Tijdens de "Battle of Crete", moesten de Duitse Fallschirmjägers hun tegenstanders: de Britten, Nieuw-Zeelanders, Australiërs en Grieken onder vuur nemen. De Fallschirmjägers hadden voor hun aanvallen alleen pistolen, sub-automatische geweren en handgranaten. Bij het landen, zorgde de Duitse parachute stelsel ervoor dat de Fallschirmjägers op hun knieën landden en dan in een voorwaartse rol terecht kwamen. Hierdoor konden de Fallschirmjägers geen zware wapens mee nemen wanneer ze uit een vliegtuig sprongen.

Vaak werden wapencontainers gedropt waardoor de Fallschirmjägers naar de gedropte containers moeten lopen om zo hun bewapeningen te bemachtigen. Dit klinkt gemakkelijk maar dit was in de praktijk een zeer gevaarlijke onderneming. De Britten, Nieuw-Zeelanders, Australiërs en Grieken lagen op loer tussen de stenen en struiken op de bergen en heuvels. Met hun lange afstand (machine-)geweren konden de geallieerden de Duitse Fallschirmjägers onder vuur nemen wanneer ze naar de wapencontainers manoeuvreerden. Hierdoor sneuvelden meer dan 4.500 Fallschirmjägers. De behoefte aan een oplossing voor dit probleem was groot. Er moesten nieuwe wapens worden ingevoerd zodat de Fallschirmjägers volledig bewapend uit het vliegtuig konden springen.

Ontstaan van het Fallschirmjägergewehr 42


Hermann Wilhelm Göring was tijdens de Eerste Wereldoorlog een gevechtspiloot die in april 1918 na het sneuvelen van Manfred von Richthofen (gekend als de beruchte Rode Baron) het commando voerde over het "Richthofen-squadron". Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Göring Rijksmaarschalk en bevelhebber van de Luftwaffe. Hij wilde van de Duitse Luftwaffe een sterk krijgsmachtonderdeel maken. Onder de Duitse Luftwaffe vielen ook de Fallschirmjägers. Hermann Göring was overtuigd van de zwakte van de Fallschirmjägers en gaf de opdracht aan de Wehrmacht om een automatisch en zelf herlaadbaar wapen te produceren.

De Wehrmacht keurde de opdracht af zodat de Luftwaffe hun eigen wapen begonnen te ontwikkelen. Het wapen mocht van de zogenaamde LC-6 specificaties lichter dan de Mauser Kar 98 zijn en korter dan 1 meter. Ook moest het wapen nauwkeurig semi-automatisch kunnen schieten en op volautomatische stand. De productie van het Fallschirmjägergewehr 42 (FG42) begon. Dit compacte wapen zou in verschillende versies worden geproduceerd.

Technische eigenschappen van het Fallschirmjägergewehr 42


Fabrikant: Rheinmetall
Gebruik: Nazi-Duitsland (Alleen de Fallschirmjägers)
Magazijn: 10 tot 20 rounds per magazijn
Bouwjaar: 1942
Aantal gebouwd: 200

Technische eigenschappen van het Fallschirmjägergewehr 42 Modell 1


Gewicht: 4,5 kg
Lengte van wapen: 937 mm
Lengte loop: 502 mm
Kaliber: 7,92 x 57 mm (8 x 57 mm IS)
Aantal schoten: 900 rounds per minuut
Mondsnelheid: 761 m/s
Effectief bereik: 500 meter

Technische eigenschappen van het Fallschirmjägergewehr 42 Modell 2


Gewicht: 4,9 kg
Lengte van wapen: 1060 mm
Lengte loop: 502 mm
Kaliber: 7,92 x 57 mm (8 x 57 mm IS)
Aantal schoten: 600 rounds per minuut
Mondsnelheid: 761 m/s
Effectief bereik: 500 meter

Technische eigenschappen van het Fallschirmjägergewehr 42 Modell 3


Gewicht: 4,98 kg
Lengte van wapen: 970 mm
Lengte loop: 502 mm
Kaliber: 7,92 x 57 mm (8 x 57 mm IS)
Aantal schoten: 600 rounds per minuut
Mondsnelheid: 761 m/s
Effectief bereik: 500 meter

U bent hier: Wapens > Schoudervuurwapens > Fallschirmjagergewehr 42
Militaire foto