Forum
Militair.net - informatie, wapens, terrorisme, militair forum en meer in het archief.
U bent hier: Biografieen > T > Madame Tack

Madame Tack


Favarger-Tack is ook gekend als en en Maman des soldats. Ze is geboren als tweede kind van een gezin bestaande uit 11 personen in 1836. Ze huwde in 1859 met Frans Faverger afkomstig uit Veurne. Hij werd later kapitein bij de artillerie.

Madame Tack

Tijdens de Eerste Wereldoorlog
Ze woonde met haar hond, papegaai en ezel in de Villa Marietta nabij de IJzer in Nieuwkapelle. Tijdens de Eerste Wereldoorlog weigerde Madam Tack te verhuizen uit haar huisje ook al lag het op de front linie. Ze was tijdens de oorlog gastvrij voor de voorbij lopende soldaten en officieren zodat ze snel de naam en eretitel "Moeder der soldaten" kreeg. In haar villaatje ontving zij zelfs het bezoek van koning Albert I, koningin Elisabeth, de Britse koning George V en de Franse president Raymond Poincare die allen haar gastenboek ondertekenden. Op haar ezel Paula maakte ze tochtjes in de omgeving of ging naar de nabij gelegen Lo voor boodschappen. Toen ze naar De Panne is geŽvacueerd werd haar huisje totaal aan flarden geschoten.

Madame Tack Schilderij

Na de Oorlog
Ze overleefde de oorlog maar stierf in 1927 aan een natuurlijke dood. Ze werd begraven in Nieuwskapelle met een militaire plechtigheid. Haar villa staat nog als beschermd gebouw. Aan het ijzeren tuinpoortje werd een gedenkplaat bevestigd met de volgende teksten:

"Hier woonde Me Favarger-Tack Moeder onzer soldaten van 1914-1918",
"Ici habita Me Favarger-Tack Maman des soldats de 1914-1918".

U bent hier: Biografieen > T > Madame Tack
Militaire foto