Madame Tack

Favarger-Tack is ook bekend als Maman des Soldats. Ze is in 1836 geboren als tweede kind van een gezin bestaande uit 11 personen. Ze huwde in 1859 met Frans Faverger afkomstig uit Veurne. Hij werd later kapitein bij de artillerie.

Madame Tack
Madame Tack

Tijdens de eerste wereldoorlog

Ze woonde met haar hond, papegaai en ezel in de Villa Marietta nabij de IJzer in Nieuw-kapelle. Tijdens de eerste wereldoorlog weigerde Madam Tack te verhuizen uit haar huisje ook al lag het op de front linie.

Ze was tijdens de oorlog gastvrij voor de voorbij lopende soldaten en officieren. Ze kreeg al snel de naam en eretitel “Moeder der soldaten” kreeg. In haar villaatje ontving zij zelfs het bezoek van koning Albert I, koningin Elisabeth, de Britse koning George V en de Franse president Raymond Poincare. Ze ondertekenden allemaal haar gastenboek.

Op haar ezel Paula maakte ze tochtjes in de omgeving of ging ze naar het nabij gelegen Lo voor boodschappen. Toen ze naar De Panne is geëvacueerd werd haar huisje totaal aan flarden geschoten.

Schilderij van Madame Tack
Schilderij van Madame Tack

Na de oorlog

Ze overleefde de oorlog maar stierf in 1927 aan een natuurlijke dood. Ze werd begraven in Nieuw-Kapelle met een militaire plechtigheid. Haar villa staat nog als beschermd gebouw. Aan het ijzeren tuinpoortje werd een gedenkplaat bevestigd met de volgende teksten:

“Hier woonde Me Favarger-Tack. Moeder onzer soldaten van 1914-1918”,
“Ici habita Me Favarger-Tack Maman des soldats de 1914-1918”.