M-109

Type: Vuurmond op motoraffuit.
Doeleinden: Mobiele artillerie ondersteuning.
Ontwikkeld in: Amerika U.S.A.
Geproduceerd in: 1964.
Bemanning: 6 Personen.
Bewapening: Dit voertuig beschikt over een 155 mm Houwitser, een 12.7 mm mitrailleur of een 7.62 mitrailleur.

Verwante types

M-108: Dit voertuig is voor een groot deel hetzelfde als de M-109 alleen de loop is korter omdat de M-108 een 105 mm Houwitser heeft in plaats van een 155 mm zoals in het model van de M-109.

Afmetingen en gewicht

Lengte: 6.06 meter.
Breedte: 3.85 meter.
Hoogte: 2.80 meter.
Brandstof: Diesel.
Vermogen: 312 pk.
Gewicht: 24.5 ton.
Overschrijdingsverm.: 1.83 meter.
Waadvermogen: Dit voertuig kan dienen als amfibie.
Snelheid verharde weg: 56 kilometer per uur.
Actieradius verharde weg: 354 kilometer.

Uiterlijk

Naast bovenstaande kenmerken heeft ook ieder voertuig specifieke uiterlijke kenmerken. Hieronder worden de specifieke uiterlijke eigenschappen benoemd waaraan dit voertuig kan worden herkend.

Romp
De romp van het voertuig is overgebouwd. De rupsbanden zijn in verhouding tot de rest van het voertuig erg laag. De opbouw is erg vlak. Alleen de voorkant loopt iets rond en gaat trapsgewijs naar de koepel omhoog. In de rechte achterkant van de koepel bevinden zich twee kleine deuren. Aan de achterkant bevinden zich ook twee rechthoekige deuren onder in de romp. De koplampen aan de voorkant van het voertuig worden beschermd doormiddel van grote metalen kappen.

Kanon
Het korte 155 mm kanon steekt nauwelijks voor het voertuig uit. Het kanon is voorzien van een open mondingsrem. Het kanon is voorzien van een manchet en wordt richting de koepel steeds breder.

Loopwerk
Dit militaire wielvoertuig heeft 7 kleine loopwielen die bijna tegen elkaar zijn geplaatst. De aandrijving zit aan de voorkant van het loopwerk.

Dit voertuig werd ook gebruikt in Nederland.