Wielvoertuigen

Wielvoertuigen waren voor de invoering van rupsvoertuigen het belangrijkste vervoersmiddel voor militairen te land. Deze militaire voertuigen “op wielen” werden en worden nog steeds voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt. Zo zijn wielvoertuigen erg geschikt voor de aan en afvoer van voorraden en troepen. Gewapende wielvoertuigen worden regelmatig gebruikt voor de bescherming van transporten en evacuaties.

Wielvoertuigen zijn vaak sneller dan pantservoertuigen en kunnen daardoor beter manoeuvreren. Toch worden de meeste wielvoertuigen tegenwoordig vervangen door rupsvoertuigen. Rupsvoertuigen kunnen namelijk een zwaardere bepantsering dragen en kunnen over het algemeen in moeilijker terrein opereren.

De snelheid van de wielvoertuigen blijft echter toch een groot voordeel en daarom worden nog steeds nieuwe militaire wielvoertuigen ontwikkeld. De Hummer 1 is een bekend voorbeeld van een slagvaardig militair wielvoertuig. Deze terreinwagens zijn zeer stabiel en kunnen met verschillende wapensystemen worden uitgerust. Ook andere terreinwagens kunnen in toekomst niet worden vervangen door rupsvoertuigen, daarom zullen wielvoertuigen altijd deel blijven uitmaken van een mobiele strijdmacht.

Wat wordt in de categorie wielvoertuigen behandeld

Wielvoertuigen zijn erg verschillend en vormen daardoor een interessante tak van militaire voertuigen. In deze categorie worden zo veel mogelijk verschillende wielvoertuig-typen behandeld zowel uit het verleden als uit het heden. Van de meeste wielvoertuigen worden de technische gegevens weergegeven en van sommigen komt ook de geschiedenis aan bod. Er wordt in deze categorie informatie gepubliceerd over wielvoertuigen die zijn ontwikkeld en gehanteerd door verschillende landen in verschillende legeronderdelen.