Vliegtuigen

Gevechtsvliegtuigen zijn in de huidige oorlogsvoering onmisbaar bij het verkrijgen van luchtoverwicht. Dit luchtoverwicht is vaak beslissend geweest in oorlogen. Aan het begin van de eerste wereldoorlog dienden militaire vliegtuigen voornamelijk als verkenning. Vanuit de lucht werd bekeken waar de vijand zich ophield en deze informatie werd weer doorgegeven aan de grondtroepen.

De verkenningsvliegtuigen van de landen die met elkaar in oorlog waren verwikkeld gingen in eerste instantie hoffelijk met elkaar om. Aan het begin van de eerste wereldoorlog groeten de piloten van verkenningsvliegtuigen zelfs de bemanning van een vijandelijk verkenningsvliegtuig. Langzamerhand begon deze vriendelijke houding te veranderen en de vliegtuigen werden uitgerust met mitrailleurs. Op deze wijze ontstonden de eerste gevechtsvliegtuigen.

De ontwikkeling van militaire vliegtuigen

Er werd door de strijdende partijen gevochten om luchtoverwicht en dat duurde de hele eerste wereldoorlog voort. Vanaf die tijd maakten gevechtsvliegtuigen deel uit van de oorlogsvoering. In de eerste wereldoorlog werden gevechtsvliegtuigen hoofdzakelijk ingezet tegen luchtdoelen. De zeppelins werd gebruikt voor bombardementen en verkenning.

Na de eerste wereldoorlog werden de zeppelins steeds meer vervangen door vliegtuigen. Vliegtuigen bleken uitstekend geschikt te zijn voor lange vluchten, luchtgevechten en bombardementen. In de tweede wereldoorlog werden door alle betrokken landen zeer veel vliegtuigen ontworpen en geproduceerd. Het aandeel van vliegtuigen in die tijd kon niet worden overschat.

Na de tweede wereldoorlog ging de ontwikkeling van vliegtuigen door. Er werden straaljagers ontwikkeld en de transportvliegtuigen werden aanzienlijk verbeterd. Voor spionage en verkenning op grote hoogten werden speciale radarvliegtuigen ingevoerd. De Stealth bommenwerper bleek een innovatie te zijn evenals de onbemande verkenningsvliegtuigen. De luchtmacht zal altijd in ontwikkeling moeten blijven om een militaire technologische voorsprong te kunnen verkrijgen en behouden.

Wat wordt in de categorie vliegtuigen behandeld

In deze categorie worden alle militaire vliegtuigen behandeld die de wereld rijk is. Zowel moderne als historische vliegtuigen komen aan bod. Niet alleen gewapende vliegtuigen maken deel uit van de luchtmacht ook transportvliegtuigen en verkenningsvliegtuigen, daarom worden ook deze vliegtuigen hier behandeld.