Na de tweede wereldoorlog

De geallieerden besloten Duitsland na de oorlog in twee delen te verdelen. In oost en west Duitsland. Beide delen zouden door één van de geallieerde machten worden geregeerd en gecontroleerd. Oost-Duitsland zou worden geregeerd door de Sovjet-Unie en West-Duitsland zou worden geregeerd door de andere geallieerde westerse landen. Zo zou er een Britse, een Amerikaanse en een Franse zone ontstaan in West-Duitsland na de tweede wereldoorlog.

De hoofdstad van Duitsland, Berlijn, zou op dezelfde wijze worden opgedeeld. De hoofdstad van Duitsland ligt echter in Oost-Duitsland. Er zou dus in het midden van Oost-Duitsland een klein stukje West-Duitsland ontstaan als een soort eiland. De plannen die door de geallieerden in 1940 en daarna werden besproken bleven niet fictief. Ze werden ook daadwerkelijk uitgevoerd.

Zo ontstond dus een opgedeeld Duitsland met een kleinstukje West-Duitsland in het oosten. Er werd door verscheidene partijen getwijfeld of dit nu een verstandig idee was. één van de belangrijkste besluitvormers en ontwikkelaars van dit plan, de Amerikaanse president Roosevelt, maakte de uitwerking van deze nieuwe Europese koers niet meer mee.

Hij overleed op 12 april 1945. Harry S. Truman, de vice-president van Roosevelt, moest de verdere besluitvorming en uitvoering van het plan op zich nemen want hij werd de nieuwe en 33ste president van Amerika.