Cromwell MK IV tank

Type: Lichte tank.
Doeleinden: Divers, anti-tank en infanterieondersteuning.
Ontwikkeld in: Groot-Brittannië.
Geproduceerd in: 1943.
Bemanning: 5 personen.
Bewapening: 1x 75 mm kanon en 2 Machinegeweren van 7.62 millimeter.

Verwante types

Deze tank is voor deel vervaardigd op het onderstel van een crusadertank. De bepantsering en de geschutskoepel zijn echter veranderd evenals de motor van dit voertuig.

Afmetingen en gewicht

Lengte: 6.35 meter
Breedte:-
Hoogte:-
Brandstof:-
Vermogen: 600 pk.
Gewicht: 28 ton.
Overschrijdingsverm.:-
Waadvermogen:-
Snelheid verharde weg: 52 kilometer per uur.
Actieradius verharde weg: 265 kilometer.

Uiterlijk

Naast de bovenstaande kenmerken heeft ook ieder voertuig specifieke uiterlijke kenmerken. Hieronder worden per tankonderdeel specifieke uiterlijke eigenschappen benoemd.

Toren
De geschutskoepel van dit voertuig is hoefijzervormig en naar voren geplaatst. De koepel loopt aan alle kanten recht naar beneden. Aan de bovenkant is de koepel ook hoefijzervormig en licht gebogen. Rechtsachter op het koepeldak is een luik geplaatst welke rond van vorm is. De voorkant van de koepel is een vlakke rechthoek. Aan de zijkant van de koepel bevinden zich soms gereedschapskisten.

Kanon
De loop van het 175 mm kanon is vrij kort en steekt niet voor het voertuig uit. Deze korte loop is geheel glad en bevind zich in een soort rechthoekig gat dat in de koepel is aangebracht.

Tankromp
Dit pantservoertuig is vrijwel geheel tussen de rupsbanden in gebouwd. De achterzijde en de voorzijde lopen schuin af. De twee zijkanten lopen recht. Het voertuig is erg hoekig van vorm.

Loopwerk
Dit militaire voertuig bezit 5 loopwielen.

Deze tank werd in WW2 door de Britten gebruikt. Er werden in totaal 3475 van geproduceerd. Vanwege het lichte gewicht dat werd veroorzaakt door de lichte bepantsering, die op de meeste plaatsten 76 mm was, moest dit voertuig het vooral hebben van de snelheid en wendbaarheid waarmee het zich voortbewoog.