Aster 30

Luchtverdedigingsraket

De aster familie van land-luchtraketten is een geavanceerd Europees wapen voor de bescherming tegen vliegtuigen, kruisraketten en anti-schipraketten.

De Aster 30 is grotendeels hetzelfde als de Aster 15, maar heeft een groter boosterstadium waardoor het bereik toeneemt. Waar de Aster 30 een capabele verdediging voor de marine is, biedt de Aster 30-SAMP/T versie verdediging op het land tegen vliegtuigen en kruisraketten.

De aan land gestationeerde Aster 30-SAMP/T word verticaal gelanceerd zodat het een azimut-capaciteit vormt tegen verzadigingsaanvallen door verschillende dreigingen. Als het geëntegreerd is binnen een luchtverdedigings C3I-netwerk(Command, Control, Communications en Intelligence), heeft de Aster 30 een anti-tactische ballistische raket (ATBM) mogelijkheid.

De korte reactietijd van de Aster 30 zorgt ervoor dat snelle doelen geraakt kunnen worden, maar ook bewegende doelen of doelen die onzichtbaar voor de radar zijn vanwege hun geringe radardwarsdoorsnede.

Het besturings- en geleidingssysteem van de Aster 30 bestaat uit een lange afstands surveillanceradar en een vuurleidingssysteem dat gebaseerd is op een elektronische scanradar. Het systeem bestaat ook uit twee verticale lanceerders, met elk acht raketten.

De nominale basislijn vuurunit bestaat uit zes lanceerders voor een totaal van 48 raketten. Dit kunnen er maximaal ook acht zijn (voor 64 raketten). In minder dan een seconde kunnen twee raketten worden afgeschoten.

De Aster 30 heeft een actieve radar voor doelopsporing en eindgeleiding, en een “hit-to-kill” wapenkop. Een interne computer en datalink kunnen de raket van actuele informatie over het doel voorzien en ook halverwege de koers aanpassen. Door het combineren van zijwaartse druk en aerodynamische controle biedt het PIF/PAF besturingssysteem een snelle zijdelingse acceleratie en daardoor een hoge wendbaarheid.

De ontwikkeling van het Aster-programma startte in 1989 en staat onder auspiciën van het ERUOPAAMS consortium, waaronder Thomson-CSF, Aerospatiale Matra en Alenia Marconi, samen met Matra BAE Dynamics.