M-113 AIF

Type: Gepantserd rupsvoertuig dat dient als gewapend troepenvervoer.
Doeleinden: Vervoeren van troepen.
Ontwikkeld in: Amerika (U.S.A.)
Geproduceerd in: 1975.
Bemanning: 3 Personen voor de bemanning van het voertuig. 7 Personen kunnen worden vervoerd.
Bewapening: Hiervoor werd een 7.62 mm coaxiaal mitrailleur gebruikt en een 25 mm snelvuurkanon.

Verwante types

Dit voertuig is afgeleid van zijn voorganger M-113 welke in 1967. Deze was eenvoudiger en bezat o.a. geen snelvuurkanon en de bepantsering was van minder goede kwaliteit. De speciale soort pantser die in dit aangepaste voertuig is toegepast wordt spaced armour genoemd.

Afmetingen en gewicht

Lengte: 5.35 meter.
Breedte: 2.85 meter.
Hoogte: 2.66 meter.
Brandstof: Diesel.
Vermogen: 260 DPK.
Gewicht: 13 ton.
Overschrijdingsverm.: 1.65 meter.
Waadvermogen: Het voertuig kan worden ingezet als amfibie.
Snelheid verharde weg: 60 kilometer per uur.
Actieradius verharde weg: 450 kilometer.

Uiterlijk

Naast bovenstaande kenmerken heeft ook ieder voertuig specifieke uiterlijke kenmerken. Hieronder worden de specifieke uiterlijke eigenschappen benoemd waaraan dit voertuig kan worden herkend.

Romp

De romp van dit voertuig is vrijwel is erg compact. De voorzijde loopt vrij schuin naar boven en is voorzien pantseren plaat welke als boeg-golfkering dient. De twee zijkanten van dit militaire voertuig zijn vlak. Aan de achterzijde bevindt zich in het midden een brede deur voor het personeel.

Het 25 mm snelvuurkanon is voor het midden geplaatst. In de geschutskoepel van het snelvuurkanon bevindt zich tevens de 7.62 mm coaxiaal mitrailleur. Aan de achterste twee zijkanten van het voertuig bevinden zich schietpoorten waardoor de infanteristen, die rug aan rug zitten, vuur kunnen openen op een eventuele vijand.

Loopwerk

Dit militaire rupsvoertuig heeft 5 loopwielen. Het bezit een aandrijfwiel aan de voorkant. De rupsbanden zijn in tegenstelling tot zijn voorganger, het standaardmodel M113, niet beschermd met een rubberstrip.

Dit voertuig werd in meerdere landen gebruikt, waaronder Nederland