De Tomahawk TLAM raket is een kruisraket. De afkorting TLAM staat voor: Tomahawk Land Attack Missile. Deze raket werd in de jaren 70 in gebruik genomen door Amerika. Officieel was de Tomahawk geen raket omdat het vloog met hulp van een motor.
Doormiddel van deze motor en een speciaal geleidingsysteem kan het wapen naar zijn doel worden gebracht. De Tomahawk is een middellange tot langeafstandsraket. Het wapen kan een afstand afleggen van 1600 kilometer. De plaats van lancering kan dus theoretisch gezien erg ver van het vijandelijk doelwit af liggen.
De Tomahawk werd vanwege dit feit ingebouwd op raket-lanceersystemen van onderzeeërs. Voor de raketten die vanaf zee tegen landdoelen konden worden gebruikt was een speciale uitvoering van de Tomahawk in gebruik genomen.
Dit type was de Tomahawk Block II-TLAM/N en was uitgerust met een W80 kernkop en een Inertial Navigation System (INS) voor de navigatie.
Varianten van de Tomahawk
De Tomahawk had naast de Block II-TLAM/N ook andere varianten. De volgende varianten kwamen voor:
Tomahawk Block III met een Digital Scene Matching Area Correlation (DSMAC) en een Global Positioning Satellite System guidance. Dit systeem werd gekoppeld aan het systeem van de Block II waardoor de navigatie nog preciezer werd.
Tomahawk Block III conventionele variant (TLAM-C) deze 1.000 pond (Amerikaanse pond) klasse bevat een fragmentatie eenheidsraketkop, dus geen nucleaire lading.Tomahawk Block IV (Tactical Tomahawk, TLAM-E), is de volgende innovatie van de Tomahawk kruisraket.
Deze raket kan worden her-geprogrammeerd tijdens de vlucht. De doelen worden ingesteld op basis van het Global Positioning Systeem (GPS). Op deze raket of beter gezegd op dit onbemande vliegtuig is een kamara geplaatst.
De eerste lancering van dit wapensysteem vond plaats op 5 april 2003 in van de USS Stethem. In 2004 werd het wapen door Amerika in gebruik genomen. De Tactical Tomahawk of TacTom is uitgerust met een conventionele explosieve kop met een gewicht van 1000 Amerikaanse pond.
De TacTom kan ook worden voorzien van een cluster-munitiekop die kleine sub-munities verspreidt bij de explosie. De TacTom is voorzien van een Williams International F415 motor voor de aandrijving.
Tot slot
Het NAVO dubbelbesluit van 12 december 1979 zorgde voor een belangrijke stap tot bewapening in de koude oorlog. Op basis van dit besluit werden 108 Pershing II rakketen en 464 Tomahawk raketten geplaatst in verschillende Europese landen.
Deze raketten konden worden afgevuurd op de Sovjet-Unie wanneer deze het westen zou aanvallen. In december 1987 werd er echter een verdrag gesloten tussen het westen en de Sovjet-Unie waarin een beperking van de bewapening werd vastgelegd.
Vele van de middellange en langeafstandsraketten werden door beide grootmachten vernietigd. Toch worden er ook nu nog steeds langeafstandsraketten ontwikkeld. Ze worden nu echter niet meer gebruikt als dreigelement in een koude oorlog maar voor precisiebombardementen op terroristen en hun schuilplaatsen.