Sopwith Triplane

De Sopwith Triplane was een Brits eenpersoons gevechtsvliegtuig ontworpen door Herbert Smith en vanaf december 1916 geproduceerd door Sopwith Aviation Company. Het toestel was een driedekker en kreeg een vergelijkbare romp, staart, roer en hoogteroer met die van de Sopwith Pup.

Sopwith Triplane

Kenmerken Sopwith Triplane

De Sopwith Triplane werd voorzien met Clerget 9z 9-cilinder (109Pk) motor die later werd vervangen door een zwaardere Clerget 9B (130Pk) motor. De bewapening bestond uit een enkele gesynchroniseerde voorwaarts vurende Vickers mitrailleur die door een vertragingsmechanisme door de propeller kon vuren. Zes toestellen werden uitgerust met dubbele mitrailleurs.

Het toestel kon tegenover de tweedekkers sneller klimmen en waren ook wendbaarder. De Sopwith Triplane kon een tijd onbemand gevlogen worden. Ze waren ook door de effectieve en uitgebalanceerde besturing erg comfortabel en gemakkelijk te vliegen. Maar de Triplanes waren tegenover de Duitse toestellen tijdens duikvluchten langzamer en kwetsbaarder.

Sopwith Triplane
Sopwith Triplane

Operationele geschiedenis

In november 1916 werd de Sopwith Triplane in gebruik genomen door de Franse Marine en de Royal Naval Air Service (RNAS). Later werden er ook voorzien voor de Royal Flying Corps (RFC) maar de toestellen werden omgeruild voor Franse Spad VII toestellen. De “Black Flight” van No 10 Naval Squadron werd gevormd door Sopwith Triplanes.

De eenheid behaalde tijdens de Eerste Wereldoorlog gedurende drie maanden 87 overwinningen waaronder 33 overwinningen door commander Raymond Collishaw. Nog geen jaar later, werden de driedekkers uit dienst gehaald die vervangen werd door de Sopwith Camels. Uit de Sopwith Triplane werd de Duitse Fokker Dr.1 gerealiseerd toen de Duitsers een Triplane konden bemachtigen.

Gebruik: *Royal Naval Air Service (RNAS) en Franse Marine
Fabrikant: Sopwith Aviation Company
Bemanning: 1
Functie: Jachtvliegtuig en verkenner
Spanwijdte: 8,56 m
Lengte: 5,83 m
Hoogte: 2,57 m
Vleugeloppervlakte: 21,47 m2
Leeg gewicht: 420 kg
Maximum gewicht: 661 kg
Motor: 1x Clerget 9z 9-cilinder latere versie’s 1 x Clerget 9B
Vermogen: 109Pk latere versie 130Pk
Maximum snelheid: 185 km/u
Vliegbereik: 490 km
Dienstplafond: 6.465 m
Bewapening: 1x 7.7 mm Vickers mitrailleurs (6 met 2x 7.7 mm Vickers mitrailleurs)
Bouwjaar: 1916
Eerste gebruik: november 1916
Aantal gebouwd: 154