Keltische oorlogen

De Kelten waren Europese stammen die dezelfde taal spraken. Deze stammen trokken door verschillende Europese gebieden en woonden overal en nergens. De Kelten waren geharde lui maar zeer ongeorganiseerd.

De wapens die ze hadden verschilden. Dit kwam door het grote verschil in kapitaal wat de verschillende Keltische stammen vroeger hadden. De rijkere mannen binnen de stammen droegen een maliënkolder, een helm en een zwaard. Vroeger was de helm van zwak brons maar later werd deze van sterker ijzer.

De Kelten hadden vaak versieringen op hun helm. Het zwaard wat ze droegen bestond uit buigzaam ijzer. De armere mannen kwamen soms naakt op het slagveld met alleen een speer. Meestal hadden ze een schild gemaakt van hout. De speer bestond uit verschillende soorten en maten.

De vijanden waren meestal bang voor de speren van de Kelten omdat ze ver konden rijken. Er zijn speren gevonden van wel 2.5 meter lang. Soms waren de Keltische manschappen zo dronken dat ze angst aanjaagden tegen de vijand en gauw weg gingen omdat ze de strijd niet aandurfden.

De Kelten in de strijd

Aan het begin van een veldslag werd er onderhandeld of een tweestrijd gevoerd. De beste manschappen van beide kampen werden naar voren geroepen en moesten vechten één tegen één. Ze deden zeer dapper en bluften tegen elkaar om te laten zien wat ze konden. De legers begonnen vaak te zingen en probeerden zo angst aan te jagen bij de andere legers.

Het vervoer van de manschappen ging meestal chaotisch. Maar in de strijdveld gebruikte men soms wagentjes waar mannen in vervoerd werden. Eerst werden ze alleen gebruikt om vanuit een strijdwagen met speren op de manschappen van de vijand te gooien.

Later sprongen de Keltische strijders van de strijdwagens af en gingen ze te voet de strijd verder aan met de vijand. Wanneer deze Keltische strijders het moeilijk kregen kwamen de strijdwagens hen weer uit de strijd ophalen.

Keltische strijders die te paard waren hadden knechten mee die hen ook uit de brand probeerden te helpen wanneer de paarden werden ingesloten. Ze werden opgepikt of vervangen door de knechten of kregen een nieuw paard als het andere paard gewond was geraakt in het gevecht.

Ook gebruikten de Kelten een manier waarbij ze met zijn tweeën op een paard zaten en de ene na een speer gegooid te hebben afsteeg, de ander het paard in veiligheid bracht en ook ten strijde trok. Zo verliep een slagveld aan de kant van de Kelten vaak redelijk chaotisch.

Meestal werden oorlogen gevoerd tussen de verschillende Keltische stammen onderling. Later kwamen de Romeinen steeds verder in Europa. Ze versloegen vele stammen. Onder Julius Caesar werden de Kelten door de Romeinen vanuit Gallië tot aan Schotland teruggedrongen. Daar vochten de Kelten dapper door tegen de georganiseerde Romeinse legioenen.