Jagdpanzer 38 Hetzer tank

Jagdpanzer 38 (t) “Hetzer”

Jagdpanzer 38 (t) Hetzer tank destroyer. Modelbouw door Eric de Graaf.
Jagdpanzer 38 (t) Hetzer tank destroyer. Modelbouw door Eric de Graaf.

Doeleinden: Tank Destroyer.
Ontwikkeld in: Duitsland april 1944.
Geproduceerd door: BMM Skoda.
Bemanning: 4.
Bewapening: 75mm PaK 39 L / 48.

Verwante types

  • Jagdpanzer IV /48.
  • Jagdpanzer IV / 70(A).
  • Jagdpanzer IV / 70(V)

Afmetingen en gewicht

Lengte: 6,27 meter
Breedte: 2,63 meter
Hoogte: 2,17 meter
Brandstof: benzine
Vermogen: 158 pk
Gewicht: 15750 kilo
Overschrijdingsvermogen.: 1,31 meter
Waadvermogen: 0,89 meter
Snelheid verharde weg: 42 km/h
Actieradius verharde weg: 178 km/h

Voorkant van de Jagdpanzer 38 (t) Hetzer tank destroyer modelbouw.
Voorkant van de Jagdpanzer 38 (t) Hetzer tank destroyer modelbouw.
Achterkant van de Jagdpanzer 38 (t) Hetzer tank destroyer modelbouw.
Achterkant van de Jagdpanzer 38 (t) Hetzer tank destroyer modelbouw.

Uiterlijk

Romp
De romp is een verbreed onderstel van een Skoda 38(t) zonder toren, dit was een goedkoper alternatief voor een tankjager met een draaibare koepel.

Loopwerk
Het loopwerk is een verbeterd Christie loopwerk, dit betekent dat de track over een aantal toprollers geleid wordt.

bijzonderheden

De Hetzer bewees zich al snel als een uiterst effectieve tankjager. Hij was snel, had een laag profiel en had een krachtig kanon. Een Hetzer was ook relatief goedkoop te produceren, iets wat niet van veel andere Duitse tanks kan worden gezegd. Bij de infanteriedivisies waren de veertien Jagdpanzer 38 vaak de enige pantservoertuigen waar de eenheid over kon beschikken.

Het 75mm PaK 39 L/48 kanon werd al eerder gebruikt op de Pz.Kpfw. IV en was ruimschoots voldoende om iedere middelzware tank uit te schakelen op afstanden tot ruim 1000 meter (maximum effectief bereik. Dat wil zeggen: 50% trefkans was 700m).

Zo waren bijvoorbeeld de Britse Cromwell, Amerikaanse Sherman en Russische T-34 niet veilig. De schuin aflopende bepantsering beschermde de jager uiterst effectief tegen 75 mm en 76,2 mm granaten en zelfs het 85 mm kanon van de Russische T-34/85 had grote moeite om het pantser te doorboren. Schuine bepantsering betekende dat een projectiel sneller afketste en anders veel energie verloor bij inslag.

Afhankelijk van de hoek van de bepantsering, de kwaliteit van het gebruikte staal, en het kaliber en de vorm van de inslaande granaat kon dit vele malen meer bescherming bieden dan een rechte pantserplaat van dezelfde dikte: bij de Hetzer die een voorplaat had met een hoek van 60 graden ongeveer drie maal.

De Jagdpanzer 38(t) was geliefd bij zijn gebruikers en gevreesd door zijn tegenstanders. Na de oorlog bleef hij nog enige tijd in productie. Het Tsjechoslowaakse leger nam het voertuig in dienst onder de aanduiding ST en beproefde een aantal experimentele varianten. Zwitserland kocht rond 1947 ongeveer 150 exemplaren die na aanpassingen onder de aanduiding G-13 tot begin jaren zeventig in gebruik bleven. (bron wikipedia)

Dit model is een uitvoering van Dragon schaal 1:35 en is door Eric de Graaf gebouwd.