Omdat Nero aan de macht wilde komen werd de zoon van de vorige keizer Claudius vermoord. Hij kreeg een giftig drankje en het lijk werd direct verbrand in de stromende regen zodat sectie niet meer mogelijk was.
Nero kon niet worden terechtgesteld voor deze listige moord. Hij zei dat zijn broer overleden was door een epileptische aanval. Om totale macht te krijgen zette hij zijn moeder uit het paleis. Zijn belangrijkste adviseur was de ambtenaar van de Pretoriaanse garde.
Nero als keizer
De eerste jaren van Nero zijn keizerschap heerste er een bloei in het Romeinse rijk. Nero deed in zijn bewind veel aan acteren en zingen. Zoveel dat hij niet echt op het land lette. Door een grote brand werd de halve stad verwoest en Nero deed niet veel voor de burgerbevolking om de schade weer op te lossen.
Hij liet een groot paleis bouwen op de plaats waar de brand was geweest. Zo konden niet alle mensen terug naar hun oude huis en heerste er chaos in de stad. Er wordt door sommige geschiedkundigen beweerd dat Nero zelf opdracht had gegeven om de brand aan te steken zodat hij een groot paleis voor zichzelf kon laten maken op een mooie locatie.
Nero zei dat de Joden de brand hadden aangestoken en liet sommige oppakken en martelen totdat ze het bekenden dat zij de daders waren.
Het einde van Nero
De haat tegen de keizer werd vergroot nadat hij een paleis had gebouwd in het verwoeste deel in de stad. Het bevatte een enorm standbeeld van 40 meter hoog wat het Colossus werd genoemd. Dit was een reden waarom in het jaar 65 een complot tegen Nero ontstond.
Van dit plan raakte Nero op de hoogte en hij nam harde maatregelen tegen de samenzweerders. Door meerdere uitbraken van oorlogen in het rijk kwam de ondergang van Nero echter snel naderbij. De senaat vond het genoodzaakt om Nero af te zetten en hij werd door de Pretoriaanse garde vermoord. De laatste woorden die Nero uitsprak waren: “wat een kunstenaar sterft er in mij”.