Junkers Ju 87 Stuka

Junkers Ju 87 Stuka
Junkers Ju 87 Stuka

Ontstaan Stuka

Junkers Ju 87 Stuka (Sturzkampffleugzeug) is een Duikbommenwerper die tijdens de tweede wereldoorlog dienst deed. Idee was toen Ernst Udet in de VS een demonstratie zag van de Curtis F8C Helldivers. Hij kocht er twee en liet ze naar Duitsland over brengen waar hij ze ook demonstreerde aan de Ministerie van Luchtmaatschappij. Zij keurden het toestel goed en begonnen daarna een betere versie van het toestel te bouwen. Deze bestond uit een gulle vleugel en duikremmen.

Specialiteiten

Zijn automatische duikremmen waren zeer nuttig omdat de Stuka beter kon duiken ook al was de Piloot bewusteloos. De Piloot vloog op een hoogte van 4600 meter, zijn gas terugnam en de duikremmen activeerde, zodat hij een duikvlucht maakte van 60 tot 90 m, het toestel dook dan met een snelheid van rond de 600 km/u.

Wanneer de Stuka op 450 meter hoog kwam, brandde het licht op de hoogtemeter. De piloot drukte op de knop. Door een mechanisme wierp de Stuka de bom af. Deze zat in de buurt van de propeller. Wanneer de bom werd afgeworpen, ging de Stuka terug naar een positie waarbij zijn neus boven de horizon was. De duikremmen zijn uit en het gas gaat weer open.

De Piloot kon door een raampje in bodem van romp zijn doelwit zien en aanvallen. Wanneer de Stuka dook loeide er een harde sirene die de vijanden en burgers beneden schrik liet aanjagen. Hierdoor ontstond er soms chaos en gingen ze in de weg van de verdedigde troepen lopen. De Stuka kreeg door de sirene de bijnaam “De Bazuinen van Jericho“. De aanvallende Duitsers waren natuurlijk ook gewaarschuwd door de sirene.

Tijdens Tweede Wereldoorlog

De stuka was onoverwinnelijk. Tijdens het begin van de tweede wereldoorlog. O.a. in de Blitzkrieg won hij vrij snel op alle fronten waar hij werd ingezet. Hij was bovendien in manschap, materiaal en geld zeer goedkoop. Dit omdat de Stuka een precisiebommenwerper is en het was een vervangmiddel van de Artillerie. Tijdens de Slag om Engeland verloor Duitsland veel Stuka’s. Stuka’s werden uit het front gezet en later terug ingezet tegen de Sovjets.

Technische gegevens

De Stuka kon 1 bom van 500 kg vervoeren. Of 1 bom van 250 kg en daarnaast dan nog vier van 50 kg. In het oost-front kreeg hij kanonnen die dienst deden als Anti-tank. Ook kreeg hij hierdoor de bijnaam “Flugzeug mit dem lange stangen”.

De Stuka was zeer traag. 347 km/h op een hoogte van 5000 meter en in Duikvlucht kon hij een snelheid behalen van 600 km/h wat zeer traag is tegenover de vijandelijke jagers.

Stuka’s toekomst

Omdat Duitsland geen nieuwe projecten hadden door de voortdurende bombardementen, bleef de Stuka tot einde Tweede Wereldoorlog in dienst. Er waren al plannen om een nieuwe Stuka te bouwen die sneller en sterker was. Beter wapenuitrusting en met inklapbare landingsgestel. De Junkers Ju 187/287.