Sikorsky’s ILia Mourometz bommenwerper

Sikorsky’s ILia Mourometz was de een Russische bommenwerper die in 1914 werd ingezet. De e Sikorsky’s ILia Mourometz had een primeur want het was de eerste bommenwerper met vier motoren die ooit werd gebouwd. Het ontwerp werd ontwikkeld door de bekende Igor Sikorsky. De ILia Mourometz werd na het ontwerp gefabriceerd door de Russische fabriek: Russo-Baltic Wagon Company tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Vormgeving van de ILia Mourometz

In augustus 1913 werd er met de bouw van de ILia Mourometz begonnen en in januari 1914 werd de eerste vlucht gemaakt. De ILia Mourometz is een tweedekker waarbij de vleugels verhoudingsgewijs sterk naar voren waren geplaatst. De ILia Mourometz heeft vier propellermotoren van het type Sunbeam V-8.

De cabine bood ruimte aan meerdere personen. Openingen aan beide kanten waren aangebracht om monteurs uit het toestel te laten klimmen en onderhoud aan de motoren te plegen tijdens de vlucht. Aan het luik aan de linkerzijde was de toegang naar de cockpit. Achter de cockpit was er ruimte voor passagiers.

Aan de achterkant was er een trap aanwezig die toegang gaf tot het bovendek en een wasruimte. Helemaal aan de achterkant was er een prive-ruimte waar onder andere een tafel en een bureau stonden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er ruim 75 ILia Mourometz ingezet in een speciale eenheid aan het front voor verkenningsvluchten en bombardementsvluchten.

Bewapening van ILia Mourometz

De bewapening van de ILia Mourometz bestaat uit 7x 12.7 mm, 15.3 mm, 25 mm, 37 mm, aen 76.2 mm vuurwapens Maxim Lewis Madsen Colt of Leonid Kurchevsky’s experimentele machinegeweren (Afwisselend naar mate bouw van toestel). 50 kg, 100 kg en 656 kg bombs of 6 x 127 mm raketten. De bewapening van de ILia Mourometz kon wisselen en werd aangepast op de missie waarvoor hij in gebruik werd genomen.

Technische Eigenschappen van de ILia Mourometz

Omschrijving: tweedekker
Gebouwd door: Russo-Baltic Wagon Company
Bouwjaar: 1913
Functie: bommenwerper
Max. snelheid: 121 km/u
Motor: 4x Sunbeam V-8’s
Vermogen: 4x 150pk
Plafond: 3.002 m
Actieradius: 5 uur
Spanwijdte: 29,8 m
Lengte: 17,5 m
Hoogte: 4 m
Vleugeloppervlak: 125 m2
Gewicht: 3.150 kg (leeg), 4.600 kg (max.)
Bemanning: 4-8 (sommige varianten 12)
Aantal gebouwd: Meer dan 80 (alle varianten)
Gebruik: Russian Air Force
Eerste vlucht: 1914