Swastika of Hakenkruis

De Swastika of het hakenkruis zoals het teken in de volksmond wordt genoemd is een van de bekendste Nazi-symbolen uit de tweede wereldoorlog. In de tweede wereldoorlog werd dit symbool ook wel het zonnewiel of de zwarte spin genoemd.

Het symbool is echter 3000 jaar ouder dan de toepassing in de tweede wereldoorlog. De oorsprong van het symbool ligt in de Hindoeïsme en het Jaïnisme, welke twee Oosterse religies zijn. Ook in het Boeddhisme treft men dit symbool aan.

De oorsprong van het woord swastika ligt in het Sanskriet. Het Sanskriet is een oosterse religieuze taal en is eigenlijk meer een schrijftaal voor religieuze geschriften. In deze taal betekent het woord swastika: het is goed.

De werkelijke term die het Sanskriet aan de swastika geeft is: Svastika. De letter “v” is dus een “w” geworden. Waarschijnlijk omdat het woord beter uitgesproken en geschreven kon worden in het Westen door de letter “v” in een “w” te veranderen.

Het symbool is naast de religies in het Oosten ook gebruikt als versiering op graftombes en catacomben in de westerse wereld.

Ook de vikingen schijnen het symbool te hebben gedragen. Misschien kwam dit wel doordat ze op veel plaatsen in de wereld handel dreven en plunderden. Zo doende konden zij ook het symbool zijn tegen gekomen en hebben overgenomen.

Tegenwoordig is de swastika een berucht symbool en dat is niet onterecht want de Nazi’s hebben onder dit symbool veel leed aangericht in de wereld. Neo- nazi’s hebben het symbool over genomen en dragen het nog regelmatig ter verheerlijking van het Nationaal-socialisme.

In Nederland is het officieel verboden om met dit hakenkruis symbool te lopen.