Handgranaat

Handgranaat
Handgranaat

Een handgranaat is een werpexplosief dat door een infanterist kan worden gebruikt om zowel het personeel als het materieel van de vijand te beschadigen. Een handgranaat wordt, de naam doet het al vermoeden, met de hand geworpen.

Handgranaten kunnen echter ook in boobytraps worden verwerkt. Een handgranaat heeft een tijdontsteker. Wanneer de pin uit de granaat wordt verwijderd heeft de soldaat nog enkele seconden om de granaat weg te werpen voordat de granaat af gaat.

Wanneer men de ontsteking wil vertragen en nog wil wachten met het werpen van de granaat, moet de hefboom aan de bovenkant van de granaat op zijn plaats worden gehouden. Dit zorgt er voor dat het klepje niet naar beneden kan slaan.

Als de hefbom wordt losgelaten gaat het klepje naar beneden en duwt het in zijn baan naar beneden de hefboom weg. Het klepje slaat vervolgens op het slaghoedje. Deze ontsteekt de sas (mengsel van zuurstof en oxideeerbare stoffen in een bepaalde explosieve mix ).

Wanneer de sas is opgebrand wordt de explosieve lading van de handgranaat ontstoken. Zodoende treed de ontsteking in werking en ontploft de handgranaat.

Verschillende soorten Handgranaten

Er worden in het leger verschillende typen handgranaten gehanteerd. De volgende typen komen onder andere voor:

Aanvalshandgranaten: bijvoorbeeld een Flashbang. Deze heeft geen scherfwerking of andere effecten die voor veel verwondingen kunnen zorgen. De Flashbang en andere aanvalsgranaten dienen alleen maar om de tegenstander verwarren. Vaak komen van deze granaten harde knallen en sterke verblindende lichtflitsen.

Scherfhandgranaten: deze handgranaat barst uiteen met veel explosieve kracht. Door deze kracht vliegen veel metalen scherven rond. Scherfhandgranaten zijn wapens die vaak worden gehanteerd tegen vijandelijk personeel maar ze worden ook tegen vijandelijk materieel gebruikt.

Rookhandgranaten: Deze granaten produceren veel rook. De bedoeling van deze rook is het voor de vijand moeilijk maken waar je je precies bevindt. Hierdoor kan de vijand minder goed richten. Rookhandgranaten zijn dus een soort dekkingsmiddel. Er zijn ook rookhandgranaten die over een gebied van 15 meter fosfor verspreiden.

Gashandgranaten: Gashandgranaten worden gebruikt om strijdgassen te verspreiden. Deze giftige stoffen zijn er in verschillende soorten. Enkele strijdgassen, zoals traangassen, worden gebruikt om de vijand te verwarren andere strijdgassen, zoals zenuwgassen, richten zich op de verminking of vernietiging van het vijandelijke personeel.

Tot slot

Handgranaten zijn infanterie wapens die doormiddel van een vertraagde ontsteking tot ontploffing komen. Er zijn verschillende typen handgranaten die verschillende uitwerkingen hebben op de vijand. De scherfhand-granaat is misschien wel de bekendste. Deze granaat toont aal hoe vernietigend effectief dit relatief kleine wapen kan zijn.