Lucius Verus en zijn keizerschap

Toen Puis aan de macht was had Verus 22 jaar de tijd om zich voor te bereiden op zijn taak als opvolger voor het keizerschap. Eigelijk was Verus had het tegenovergestelde karakter van Marcus Aurelius die zijn medekeizer werd. Verus was een man die zeer weinig interesse toonde voor zijn werk.

Marcus werd te tezamen met Versus als keizer aangesteld en hij nam zijn taak daarentegen vaak zeer serieus. Toen Verus en Marcus Aurelius tot keizer werden uitgeroepen kreeg Verus, zijn medekeizer, een verhouding met de 12 jarige Lucilla. Lucilla was de dochter van Marcus Aurelius.

Lucilla werd keizerin

Lucilla: Kreeg de naam keizerin toen ze 15 was omdat ze huwde met de vroegere verloofde haar van haar moeder. Deze vroegere verloofde was Verus met wie ze vanaf haar twaalfde al een relatie had. Lucilla zat in het complot tegen commodus omdat hij niet mocht heersen.

Ze werd verbannen naar Capri waar ze later zou worden geëxecuteerd. Lucilla en Verus kregen overigens wel een zoontje, zoals in de film Gladiator ook naar vormen komt. Hun zoontje overlijd echter al snel en de oudere zus van Verus volgde vrij spoedig daarna. Er bleef maar 1 meisje in de familie over die later ook zou proberen om Commodus af te zetten.

Verus zijn keizerschap komt ten einde

Verus ging met zijn Romeinse legereenheden op weg naar Syrië waar opstandelingen delen van het Romeinse rijk hadden afgepakt. Verus wist het verloren gebied weer te heroveren en wist zelfs zijn gebied in Syrië nog verder uit te breiden.

Zijn troepen namen, zoals al beschreven, in de triomftochten de pest mee naar het thuisfront. Hierdoor stierven veel mensen in de gebieden waar de Romeinse soldaten doorheen trokken.

De oorlogen die volgden na de veldslagen in Syrië werden regelmatig gewonnen door de Romeinse soldaten onder Marcus Aurelius en Verus. Op 38 jarige leeftijd stierf Verus aan een epileptische aanval of een beroerte.