Matilda 1 tank

Infantry Mk I Matilda I (A11) tank

De Tank, Infantry, Mk I, Matilda I (A11), of kortweg Matilda of Matilda I was een Britse tank die voor de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld. De tank is vernoemd naar een toen populair tekenfilm eendje genaamd Matilda. Voor vele Britten was dit een “lelijk eendje”, maar uiteindelijk werd het de basis voor een van de mooiste Britse tanks uit de Tweede Wereldoorlog.

Ontstaan van de Matilda 1

De Matilda 1 was de eerste tank die tot de Britse “Infantry tanks” behoorde. Infantry tanks zijn Britse tanks met een hoge pantsering en een laag kaliber kanon voor het bestrijden van vijandelijke infanterie. De categorie Infantry tanks zou in 1945 bestaan uit vier standaard tanks die ondertussen ook de taak hadden gekregen om vijandelijke tanks te vernietigen (een goed voorbeeld hiervan is de Churchill tank).

Infantry tanks werden door deze taakverbreding dus niet alleen als anti artillerietanks gebruikt maar ook als tankbestrijders. Na discussie en veel overleg in 1934 werd de Matilda I ontworpen in 1935 door Sir John Carden onder leiding van generaal Sir Hugh Elles; De voormalig bevelhebber van het Britse Tank Corps uit de Eerste Wereldoorlog.

Het doel van de Matilda 1

Het doel van de tank was volgens Elle voldoende bescherming geven aan de Britse troepen door de snelheid van de troepen te behouden. Hierdoor moesten de troepen achter de tank bescherming zoeken om zo naar het doelwit te lopen. Net zoals men eerder heeft gedaan tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Ook moest de tank de weg vrij houden van vijandelijke doelen of obstakels door erover heen te rijden of zelfs te vernietigen met zijn hoofdwapen. Het prototype werd geleverd door Vickers in september 1936.

Kenmerken en productie van de Matilda 1

Het resultaat van de productie was een kleine ruimte voor twee personen met een klein gegoten torentje voorzien met een 7,7 mm of een 12,7 mm Vickers machinegeweer en vaak ook voorzien met rookgranaat-lanceerders aan beide zijden van de toren. Het enorme chassis werd gekopieerd van de Vickers-Armstrong Dragon Mk.VI artillerie tractor.

Enkel het aandrijfwiel van de Matilda I werd naar achteren geplaatst. De Ford V8 motor, de Fordson transmissie, de stuurinrichting, de remmen en de koppelingen werden eerder werden toegepast op de Vickers 6-Ton die in 1928 in productie werd genomen. Kortom een oude chassis techniek. De tank woog 11 ton en kon een topsnelheid behalen tot 13 km/h met een bereik tot 130 km.

Mechanisch gezien was de tank een succes en was zeer voordelig in het bestrijden van infanterie of lichte voertuigen. Maar de tank was niet in staat om de pantsering van middel zware tanks te doorslaan, zoals de Pzkpfw III wel kon. Hierdoor werd een contract afgesloten met Vickers-Armstrong voor een productie van slechts 60 voertuigen.

Ze werden uiteindelijk in 1937 gebouwd en in 1938 geleverd. Halverwege 1940 stopte de productie na 139 exemplaren exclusief het prototype. Er werden in 1938 drie bataljons opgericht met de tank. Ondertussen werd Matilda I opgevolgd door de zwaardere Matilda II.

Operationele geschiedenis van de Matilda 1

De Matilda I werd ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd slechts een korte tijd ingezet aan het front. Samen met Matilda II tanks, werden 77 exemplaren ingezet in Frankrijk als onderdeel van de Britse 4th RTR en de 7th RTR van de 1st Army Tank Brigade van de BEF (British Expeditionary Force) tijdens de Slag om Arras.

Ze werden ingezet om de Duitse invasie van de 7th Panzer Division, onder bevel van Erwin Rommel in mei 1940, tegen te houden. De overige exemplaren werden pas later als reserve geleverd. Na de nederlaag in 1940, waarbij 97 exemplaren verloren gingen (kapot geschoten of veroverd), werd de Matilda I uit dienst genomen en vervangen door de Matilda II.

In 1937 werd een Matilda I tank omgebouwd tot anti-mijn tank (mijnenruimer) en werd de tank voorzien van een “Fowler Coulter Plough”. Maar de Matilda 1 tanks werd nooit verder ontwikkeld voor een doel aan het front. De Matilda I tanks die achter bleven op het front werden door de Duitsers aangeduid als Pzkpfw Mk I 747 (e) en gebruikt als doelwit tijdens het trainen.

Technische eigenschappen van de Matilda 1

Gebruik: Groot-Britannië en Duitsland
Type: Infanterie tank
Fabrikant: Vickers-Armstrong
Jaar van ontwerp: 1936
Productie jaar: 1937-1940
In en uit dienst: 1938-1940
Lengte: 4,84 m
Breedte: 2,28 m
Hoogte: 1,86 m
Pantser: 10-60 mm
Gewicht: 11 ton
Motor: Ford V8 motor
Vermogen: 70 pk
Maximum snelheid: 13 km/u
Hoofdwapen: 1x Vickers .303 of Vickers .50
Bereik: 130 km
Secondaire wapen: geen
Aantal gebouwd: 140 (inclusief prototype)