Explosieven

Explosieven worden ook wel springstoffen genoemd. Deze stoffen kunnen onder andere doormiddel van ontbranding en wrijving tot ontploffing komen. Deze ontploffing zorgt in de meeste gevallen voor een externe uitbarsting met een schokgolf die veel schade aan kan richten wanneer de juiste hoeveelheden springstoffen worden gebruikt.

Explosieven worden zowel in de militaire wereld als in de burgerwereld gebruikt. Zo wordt dynamiet in de burgerwereld gebruikt voor mijnbouw en sloopwerk.

Wat wordt in deze categorie explosieven behandeld

In deze categorie worden alleen explosieven behandeld die voor militaire doeleinden worden gebruikt. Zowel bij offensieve als defensieve wapensystemen kunnen explosieve ladingen worden gehanteerd. Één van de oudste en de bekendste explosieve stof die wij kennen is buskruit. Dit materiaal is ontdekt in China in de tiende eeuw na Christus.

Vanaf het ontstaan van buskruit tot heden is deze stof in veel wapensystemen gebruikt. Ook andere explosieve landingen worden gebruikt bij wapensystemen. Denk maar aan de lading van raketten. Sinds de tweede wereldoorlog hebben meerdere landen geëxperimenteerd met nucleaire raketwapens.

Deze wapens bevatten de meest destructieve lading die bekend is. In de categorie explosieven zullen zo veel mogelijk wapensystemen aan de orde komen die voorzien zijn van een explosieve lading in welke vorm dan ook. Zowel handgranaten, landmijnen als raketten en bommen komen aan bod.