M1 Garand

Kaliber: .30 (7,5 mm).
Gewicht: 3,98 kg. Met vol magazijn.
Lengte: 109,8 cm

M1 Garand
M1 Garand

De M1 Garand in 1936 was ontstaan. Deze werd alleen tot 1942 niet op grote schaal gefabriceerd. Toen de oorlogsproductie op gang kwam werden er ineens wel grote massa’s geproduceerd.

De eerste M1 Garand’s waren uitgevoerd met een 40 cm lange Springfield-bajonet. Deze werd eind 1942 vervangen door een 25 cm-model. Vele van de 40 cm lange bajonetten werden door de logistieke dienst gewijzigd. Dit had te maken met de afmeting in de nieuwe voorschriften.

De 30 kaliber M1-karabijn was een aanvullingswapen. Ontworpen als geweer voor de front-soldaten. Of in situaties waarbij gewicht en lengte van belang waren. En ook al was de vuursnelheid indrukwekkend, er deden zich bij het afvuren regelmatig problemen voor. Daarnaast ketsten de patronen soms af. Dit kon voor gevaarlijke situaties zorgen.

M1 karabijn para-model
M1 karabijn para-model

Oorspronkelijk was de M1-karabijn niet voor het aanbrengen van een bajonet ontworpen. De soldaten droegen daarom ook vaak een M-3 gevechtsmes.

Het semi-automatische geweer van het Johnson-kaliber 30 had een afwijkende vorm. Hij deed het in de handen van de mariniers in de tweede wereldoorlog uitstekend. Toch werd hij verder niet goed ontvangen en de productie werd gestopt.

M1 Garand