Samenzwering tegen Julius Caesar

Een bekend voorval uit de Romeinse geschiedenis is de samenzwering tegen de Romeinse keizer Julius Caesar. Bij deze samenzwering waren veel belangrijke Romeinen betrokken.

Brutus was de samenzweerder die waarschijnlijk de doodsteek heeft gegeven aan Julius Caesar. Hij werd vroeger door Caesar als zijn eigen zoon beschouwd. Toen Brutus zijn mes in Caesar had gestoken heeft Caesar de volgende woorden gesproken als we de boeken mogen geloven: “Jij ook Brutus?”.

Cassius, die ook tot de samenzwering behoorde, was een senator. Hij was intelligenter en had beter inzicht in zaken dan Brutus. Toch heeft hij nooit zo’n goede en belangrijke baan gekregen als Brutus. Toen hij met de samenzweerders Caesar had omgebracht vluchtte hij uit Rome waar hij en zijn medestanders in 42 V.Chr werden verslagen.

Toen dat gebeurde had Cassius zelfmoord gepleegd omdat hij dacht dat Brutus ook was verslagen maar dit was niet het geval. Brutus werd later in datzelfde jaar (in 42 V.Chr.) verslagen door Augustus in Philippi.

De regering van het Romeinse rijk naar de moord op Caesar

Nadat Caesar was vermoord hebben Marcus Antonius, Marcus Asmilius lepidus en Gaius Julius Caesar Octavianus Rome 5 jaar lang geregeerd. Die tijd heette het 2de Triumviraat waarmee ze de senaat buiten spel zetten. Augustus had Marcus Antonius gered door Brutus te verslaan.

Beide mannen hadden ook Lupidus met een sluwe manier uit het 2de Triumviraat gezet. Marcus Antonius ontmoette in 41 V. Chr. Cleopatra in Cilicie. Zei was toen koningin van Egypte. Cleopatra werd zijn minnares.

Op hetzelfde moment werd Octavianus bijna van de troon gezet door Fulvia en Lucius Antonius. Hij verlaat Rome en belegert Lucius in Praeneste en Perusia. De zaakwaarnemer van Antonius, Lucius Antonius wordt door Octavianus verslagen in 40 V. Chr.

Hij vertrekt naar Gallië om Antonius af te zetten. Dit lukt hem. Pompeius en Augustus sluiten een contract in 39 V.Chr. Dit duurt niet lang. Beide heersers raakten in conflict over de verdeling van Sicilië, Corsica en Sardinië. Doordat Pompeius niet trouw is krijgt Augustus Sicilië. Oorlog is de reactie.