Bewapening en wapenwedloop

Wanneer conflicten ontstaan, moeten middelen worden gezocht en ontwikkeld om conflicten op te lossen. Wanneer de oplossingen niet doormiddel van diplomatieke gesprekken kunnen worden gevonden is het van belang om de nodige wapens achter de hand te hebben.

Amerika had in de tweede wereldoorlog een atoombom ontwikkeld en deze met succes toegepast. Door deze ontwikkeling was Amerika de eerste atoommacht van de wereld. Dit zorgde voor een goed pressiemiddel waarmee Amerika eventuele dreigingen kon afslaan en oplossen.

De Sovjet-Unie was door het gebrek aan deze technologie in het nadeel. Daarom besloot de Sovjet-Unie zich ook te verdiepen in de autobom-technologie en de wijze waarop deze gehanteerd kan worden bij het ontwikkelen van zeer destructieve wapens. De communisten zorgden doormiddel van spionage, afluisteren en andere geheime praktijken voor zoveel mogelijk informatie om dit destructieve wapen te ontwikkelen.

Die informatie was voor een groot deel afkomstig van de Amerikanen. De Amerikanen hadden dit op een gegeven moment in de gaten en zetten een contraspionage systeem op touw. Zo waren beide partijen bezig met inlichtingen en informatie inwinnen. Het wantrouwen groeide en dat wantrouwen was een van de grootste onderdelen van de koude oorlog.

Het verspreiden van een technologie kun je wel even tegenhouden maar op een gegeven moment krijgt je tegenstander door corruptie of spionage tocht wat hij hebben wil. Zo gebeurde het ook in deze situatie. De communisten ontwikkelden de door hen zo felbegeerde atoombom in 1949.

De Amerikanen en de Sovjets konden elkaar, wanneer ze voldoende van deze bommen produceerden, compleet vernietigen. Ook de vliegtuigindustrie en de ontwikkeling van onderzeeboten waren van groot belang voor beide grootmachten. Immers deze militaire ‘vervoersmiddelen’ konden atoombommen afvuren op doelwitten over vrijwel de gehele wereld.

Daarnaast zijn vliegtuigen een zeer effectief spionagemiddel. De wapenwedloop ging in volle gang en de oorlog was nu nog koud maar kon op elk moment in de een verhitte strijd losbarsten die nu voor een groot deel in de wapenfabrieken plaats vond.