Oktoberoorlog

De oktoberoorlog vond plaats in de maand oktober van het jaar 1973. Het was inmiddels zes jaar na de zesdaagse oorlog en de Arabieren waren hun nederlagen van deze oorlog nog niet vergeten. Hun agressie ten opzichte van de Israëlische “Zionisten” was na de zesdaagse oorlog alleen maar gegroeid. De Arabische landen die aan de zesdaagse oorlog deelnamen waren Syrië, Egypte en Jordanië.

Deze landen wilden de gebieden die de Israëlieten van hen hadden afgenomen weer heroveren. Syrië en Egypte besloten tot een strijd over te gaan en Jordanië hield zich afzijdig maar steunde de andere twee landen wel heimelijk.

Het verloop van de Oktoberoorlog

Syrië en Egypte probeerden in oktober 1973 doormiddel van een verrassingsaanval enkele gebieden van Israël te bemachtigen. De Egyptische legertroepen drongen een eind de Sina? woestijn binnen en ook de Syrische troepen boekten veel terreinwinst bij hun aanval op de Golan hoogvlakte. Israël besloot hard terug te slaan. De luchtmacht van Israël kreeg echter moeilijkheden met de luchtafweerraketten van de Arabieren.

De Arabieren bezaten namelijk SAM-afweerraketten die ze hadden ontvangen van de Russen. De SAM-afweerraketten waren bijzonder effectief voor het verdedigen van het Arabische luchtruim en haalden regelmatig een Israëlisch vliegtuig of een Israëlische helikopter naar beneden.

Ondanks de SAM-afweerraketten wisten de Israëlieten de aanvallen van de Syrische en Egyptische leger te stoppen. Tijdens een tegenaanval wist het Israëlische leger in de buurt van Syrische stad Damascus te komen.

Het Egyptische leger werd ook verder teruggedrongen maar wist altijd nog een bepaald terrein van de Sina? woestijn in bezit te houden. De troepen van Israël wisten echter wel over het Suezkanaal te trekken en de Egyptische stad Suez te veroveren.

Ondanks deze spectaculaire verovering konden de Israëlieten Egypte en Syrië niet de fatale slag toebrengen. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie begonnen zich namelijk in de strijd te mengen.

Het einde van de Oktoberoorlog

De grootmachten Amerika en de Sovjet-Unie oefenden invloed uit op het verloop van de Oktoberoorlog. Israël was tijdens deze oorlog volledig afhankelijk van Amerika.

Toen Amerika samen met de Sovjet-Unie besloot om een staakt-het-vuren in te dienen bij de internationale Veiligheidsraad, werd hiermee aangetoond dat Amerika de oorlog wilde beëindigen.

Voor Israël was toen ook de Oktoberoorlog ten einde gekomen want zonder de politieke en materiële steun van Amerika kon het Israëlische leger verder niets beginnen.

Tot slot

De Oktoberoorlog was een korte oorlog tussen Israël en twee Arabische buurlanden: Egypte en Syrië. De oorlog maakte nog eens duidelijk hoe de politieke verhoudingen in het Midden-Oosten functioneerden.

Een oorlog werd door de landen niet geschuwd wanneer daarmee een politiek conflict kon worden opgelost. Het grootste conflict in het Midden-Oosten was nog steeds de positie van een Joods Israël in een Islamitische Arabische omgeving. Dankzij de steun van Amerika kon Israël zich handhaven.

Amerika zat echter nog in conflict met de Sovjet-Unie en moest hierdoor aan zijn politieke verplichtingen voldoen wanneer een staakt-het-vuren door de Sovjet-Unie werd ingediend. De oorlog kwam door dit staakt-het-vuren ten einde en de “rust” keerde weer terug in het Midden-Oosten.