Hulp en Voeding medaille 1919

De Medailles van het Nationaal Comité voor Hulp en Voeding 1914-1918

Datum van instelling en verschillende klassen
Deze medailles werden ingesteld op 31 mei 1919 in vier klassen: de 1ste Klasse (verguld brons met een rozet op het lint), de 2de Klasse in verguld brons, de 3de in zilver en de 4de Klasse in brons.

Bonen medaille - Zilver - Voorkant
Bonen medaille – Zilver – Voorkant
Bonen medaille - Zilver - Achterkant
Bonen medaille – Zilver – Achterkant

Beschrijving van de medaille

De medaille toont aan de voorzijde een vrouw met kroon tussen een eikenloof-krans, dit stelt België voor. De achterzijde toont in het midden de letters “CN” (Comité National) en de jaartallen “1914” en”1918″.

Rondom de rand staat de tekst: EN SOUVENIR DE SA COLLABORATION – TER HERINNERING AAN ZIJN MEDEWERKING. Boven en onder de jaartallen staat een korenaar. Het lint is rood gekleurd met 2 dikke witte randen.

Criteria voor de toekenning van de medaille

De medaille werd uitgereikt aan Belgen die werkten voor het comité voor hulp en voeding voor hun toewijding. De medaille werd dus uitgereikt aan burgers die meehielpen met de distributie van hulpgoederen zoals voedsel.

In het staatsblad van 21 Augustus werden de rechthebbenden gepubliceerd. Het waren zo’n 230 bladzijden vol met mensen die de medaille werd toegekend.

De bonen-medaille

Deze medaille wordt ook wel de bonen-medaille genoemd omdat tijdens de oorlog gigantisch veel gedroogde bonen zijn uitgedeeld en de medaille veel uitgereikt is.

Op de onderstaande afbeeldingen ziet u de bronzen versie van deze medaille.

Bonen medaille - Brons - Voorkant
Bonen medaille – Brons – Voorkant
Bonen medaille - Brons - Achterkant
Bonen medaille – Brons – Achterkant