Belgische onderscheidingen uit de eerste wereldoorlog

Victorie medaille België

Na afloop van de eerste wereldoorlog werden er door de geallieerde landen, die hadden overwonnen, speciale medailles ontwikkeld. De medailles waren alle voorzien van een overwinningsgodin met vleugels die een zwaard in de hand hield.

De Belgische versie van deze medaille was voorzien van een overwinningsgodin met gespreide vleugelen en een zwaard in de rechterhand. Op de achterkant van de medaille worden verschillende wapens weergegeven en vindt men zowel een Franse als Nederlandse tekst. Deze medaille werd vrij veel uitgereikt.

Belgisch oorlogskruis

Deze onderscheiding werd uitgereikt aan Belgische soldaten die hadden gevochten in de eerste wereldoorlog. Op de band van de onderscheiding zijn vaak verschillende oplagen te vinden zoals maretakken en sterren.

Deze oplagen staan voor de rang die de soldaat heeft gehad toen hij de onderscheiding ontving. De kroon van de onderscheiding staat voor het Belgische vorstenhuis evenals de A op de achterkant welke verwijst naar de Belgische koning Albert I. De medaille is aan de voorzijde voorzien van een leeuw en is vervaardigd uit brons.

De Yser medaille

Deze Belgische medaille is vrij donker van kleur. De voorzijde van de medaille is voorzien van een wachter met een speer in de hand. De achterzijde van deze onderscheiding is voorzien van een brullende Belgische leeuw met daaronder de riviernaam Yser vermeld.

Deze medaille werd uitgereikt aan Belgische soldaten die de Duitse aanvalstroepen bij de Yser-rivier tegen hielen tijdens de slag die plaats vond in oktober 1914.

Belgische veteranenmedaille

Deze medaille werd uitgereikt aan Belgische veteranen die hadden gevochten in de eerste wereldoorlog. Op de voorzijde van de medaille is een soldaat te zien met een Adrian-helmtype welke werd gedragen door Belgische en Franse soldaten.

De helm is voorzien van maretakken om de overwinning in de strijd mee uit te beelden. Boven de helm is een Belgische leeuw afgebeeld.

Op de achterkant is de Belgische kroon te zien waarmee het vorstenhuis wordt aangeduid. Daaronder staan in grootte letters de jaartallen 1914- 1918. Deze jaartallen refereren daar de periode waarin de eerste wereldoorlog heeft plaatsgevonden.

Om deze jaartallen heen staat zowel in Franse tekst als in Nederlandse tekst de woorden: Herinneringsmedaille.