Tweede Chinees Japanse Oorlog

1937 tot 1945

Nadat China de Eerste Chinees Japanse Oorlog verloren had in 1895 vonden er in China verschillende conflicten plaats. Zo werd het keizerrijk door een revolutie omver geworpen in 1911. Daarna werd China een republiek. Tijdens de beschermingsoorlog wilde Yuan de regeringsvorm van weer China veranderen in een Keizerrijk maar dat mislukte.

China bleef een republiek maar had veel tijd en inspanningen geleverd om haar eigen land op orde te houden. Japan was ondertussen veel sterker geworden en kreeg behoefte om haar macht om te zetten in een expansiedrift ten koste van andere landen.

In de jaren 30 werden de nationalistische invloeden in Japan steeds groter. De militaristen in het land kregen steeds meer invloed in Japan en wilden van Japan een groter land maken.

Ze vielen in 1931 de plaats Mantsjoerije binnen en maakten van die plaats na een snelle overwinning een vazalstaat van Japan. Mantsjoerije werd door de Japanners Mantsjoekwo genoemd en werd geleid door Pu Yi de ex-keizer van China.

De internationale Volkenbond, die na de Eerste Wereldoorlog was opgericht, keurde het optreden van Japan in Mantsjoerije af. Als reactie hierop verliet Japan de Volkerenbond. De expansiedrift van de Japanners was echter na het bezetten van Mantsjoerije nog niet bekoeld.

Japan wilde meer gebieden onder haar vlag scharen en besloot in 1937 om vanuit Mantsjoerije China aan te vallen. Dit was het begin van de Tweede Chinees Japanse Oorlog. Deze oorlog zou een onderdeel zijn van de Tweede Wereldoorlog in Azië en duurde van 1937 tot 1945.