Macrinus en zijn keizerschap

Macrinus was van oorsprong: een gladiator, een jager en hij had ook nog een baan gehad als koerier. Er is ook een ander verhaal die zegt dat hij rechten had gestudeerd. Hij werd prefect van de Pretoriaanse garde onder Caracalla.

Hij was voorzichtig en trad af toen hij het gevoel had dat hij de volgende was op het lijstje van Caracalla die uit de weg geruimd moest worden. Een grote fout van deze keizer is dat hij het soldij van de soldaten had verlaagt.

Lulia Maesa wilde wraak op Macrinus omdat zei beweerde dat de dood van Lulia Domna de gevolg was van een plan van Macrinus. Lulia Maesa zet haar kleinzoon Elagabalus op de troon en veel van de manschappen die een hekel hadden gekregen aan Macrinus lopen naar haar zijde over.

Macrinus had niet veel manschappen overgehouden. In totaal had hij nog een handje vol “betrouwbare” mensen achter zich te staan. Vergeleken met Elagabalus en zijn manschappen was hij gedoemd te verliezen.

Vooral toen de Pretoriaanse prefect werd vermoord kwam Macrinus in een zeer lastige situatie. Egalabalus, die al op de troon was gezet, streed tegen zijn rivaal in het oosten. De legers die bij de Donau, waren te ver weg en dus niet op tijd voor een veldslag tegen zijn rivaal.

Egalabalus en zijn troepen verliezen. Na deze verloren slag scheert Egalabalus zijn baard en snor af en probeert hij naar Rome te gaan waar hij in zijn hele bewindstijd nog nooit was geweest.