Luger P-08

Luger P-08
Luger P-08

Land: Duitsland
Wapensoort: Pistool
Jaartal in dienst genomen: 1898
Fabrikant: DWM company/ Mauser en vele anderen
Aantal geproduceerd: 1,200,000+.

Operation: Semi-Automatisch
Aantal; patronen in magazijn: 8 patronen in een box magazijn
Naam van patronen: 7,65 mm of 9mm Parabellum
Afmeting van patronen:7,65 mm of 9mm x 19mm
Lengte van het wapen : 23,0 cm (met 102 mm loop)
Lengte van de loop: 98 mm, 102mm, 152mm, 203 mm en vele anderen

Een van de bekendste pistolen waarmee tijdens de tweede wereldoorlog werd geschoten is de Duitse Luger. Dit wapen werd niet alleen in het Duitse leger gebruikt maar ook in het Zwitserse leger en andere legers. Ook het Nederlandse leger had de Luger ingevoerd.

Zo hebben de KNIL en de koninklijke marine het wapen gebruikt. De Luger ziet men vaak in films over de tweede wereld oorlog verschijnen en het wapen is duidelijk te herkennen aan de typische vorm. Dit semi- automatische pistool heeft een relatief korte loop en een naar verhouding een groot handvat waarin zich het patronen-magazijn bevindt. De zijkanten van dit handvat zijn voorzien van twee houten plaatjes die gegroefd zijn zodat een goede grip ontstaat.

Geschiedenis van de Luger

Net zoals vele wapens en andere uitvindingen werd ook dit wapen vernoemd naar de achternaam van de ontwerper. Deze ontwerper was Georg Luger die werkte bij de Duitse Wapen Munitiefabriek. Hij had zich bij zijn ontwerp echter laten inspireren door een ander vuurwapen-model.

Dit vuurwapen droeg de naam C93 Borchardt en was vernoemd naar zijn ontwerper Hugo Borchardt. Deze man was een collega van Georg Luger en beide werkten ze in de Duitse wapenfabriek. De C93 Borchardt werd gereproduceerd rond 1894 en had een 7,65 kaliber.

Het wapen had een lange loop en het handvat van het wapen stond daar vrijwel haaks op. De Luger lijkt nog wel een beetje op de Borchardt maar ziet er veel handzamer uit. De loop is korter en het handvat loopt scheef. Hierdoor lag de Luger beter in de hand en kon de Luger ook makkelijker worden gedragen.

Parabellum het patroon

Bij beschrijvingen van de Luger kom je vaak het word parabellum tegen. Wat deze term bij dit wapen inhoudt weten de meeste wapenkenners en wapenliefhebbers wel. Het is de 9 millimeter parabellum wat ook wel wordt afgekort met 9 mm para.

Verder worden voor dit patroon ook wel de namen 9 mm Luger gebruikt en 9×19 mm, waarmee de naam van het wapen en de afmetingen van het patroon worden weergegeven.

Het woord parabellum heeft een bepaalde geschiedenis die teruggaat naar de Romeinse tijd. In de Romeinse tijd sprak men Latijn. Vooral in de militaire wereld kan men vaak Latijnse spreuken vinden op emblemen en wapenschilden van divisies en andere eenheden.

Een bekende militaire spreuk van de Romeinse Militair Historicus Flavius, die leefde van 360 tot 400 na Christus, is de volgende: Si vis Pacem, para bellum. Deze uitspraak betekent het zo ongeveer het volgende: Hij die de vrede wil moet zich op de oorlog voorbereiden. Georg Luger had niet alleen een vuurwapen ontworpen maar ook patronen.

In 1898 bracht Georg Luger een patroon op de markt die hij Parabellum noemde. Hij trok de laatste twee woorden van het Romeinse gezegde aan elkaar. Veel mensen die Latijns begrepen of die in het leger zaten wisten wel wat hij hiermee wilde duidelijk maken. Parabellum betekent “op oorlog voorbereid’.

Georg Luger kon toen nog niet weten hoe deze mythische benaming werkelijkheid zou worden. Hij was op dat moment slechts twee jaar verwijderd van de 20ste eeuw, de eeuw waarin maar liefst twee wereld oorlogen zouden plaats vinden.