Willem van Oranje wordt vermoord

Willem van Oranje had veel vrienden maar ook veel vijanden. Het feit dat hij vogelvrij was verklaard zorgde voor een voordeel bij zijn vijanden. De vijanden van Willem van Oranje konden hem immers ongestraft vermoorden of gevangen nemen.

Helemaal ongestraft laten konden ze dat niet. Willem van Oranje had vrienden die voor hem door het vuur zouden gaan. Ondanks de beveiliging door zijn trouwe soldaten kon er echter wel een moordaanslag op hem worden uitgevoerd.

Balthasar Gerards

Balthasar Gerards pleegde op 10 juli 1584 rond twee uur ’s middags een aanslag op Willem van Oranje en schoot hem van dichtbij neer toen hij in het woonhuis van de Prins in Delft aanwezig was.

De aanslag had voor Willem van Oranje een dodelijke afloop. Hij werd begraven in een monumentaal graf in de Nieuwe Kerk te Delft. Door de dood van deze belangrijkste verzetsstrijder van Nederland hadden de opstandelingen hun belangrijkste leider verloren.

Balthasar Gerards werd na zijn misdaad vrijwel meteen gevangen genomen door de bewakers van de prins. Hij werd in de gevangenis van het “Steen” gevangen gezet. Hier werd hij gemarteld om uit te zoeken wie er meer in het complot tegen de prins zaten. Toen dit was gedaan werd Balthasar Gerards op gruwelijke wijze gevierendeeld.

De publieke executie van Balthasar Gerards liet duidelijk merken hoeveel haat de Nederlanders hadden tegen de vijanden van de prins. Ze waren hun belangrijkste leider kwijt geraakt. Dit zorgde voor moeilijkheden in de nabije toekomst.