ISU-122

Type: Vuurmond op motoraffuit.
Doeleinden: Divers Anti-tank en Artillerie.
Ontwikkeld in: Sovjet Unie (Rusland )
Geproduceerd in: 1943-1952.
Bemanning: 5 personen
Bewapening: 1x 152 mm kanon en1 zwaar machinegeweer.

Verwante types

Dit type zijn een aantal varianten gemaakt.

Afmetingen en gewicht

Lengte:-
Breedte:-
Hoogte:-
Brandstof:-
Vermogen: 520 pk.
Gewicht: 46 ton.
Overschrijdingsverm.:-
Waadvermogen:-
Snelheid verharde weg: 35 Kilometer per uur.
Actieradius verharde weg: 400 Kilometer.

Uiterlijk

Naast bovenstaande kenmerken heeft ook ieder voertuig specifieke uiterlijke kenmerken. Hieronder worden de specifieke uiterlijke eigenschappen benoemd waaraan dit voertuig kan worden herkend.

Toren

De geschutskoepel van dit voertuig is aan de voorkant geplaatst en kan niet worden bewogen. Wanneer dit gepantserde militaire voertuig naar een zijkant wil schieten moet dus het complete voertuig in een andere positie worden gebracht.

De geschutskoepel is erg groot en hoog en vrijwel even breed als de complete tank. De koepel loopt aan alle kanten een klein beetje schuin voor een beter bescherming tegen granaten en andere vijandelijke
projectielen. Aan de bovenkant is de koepel vlak. Op de koepel zijn twee luiken geplaatst waarvan de linker voor de mitrailleurschutter is.

Kanon

De loop steekt meer dan 3 meter voor het voertuig uit. De lange loop is geheel glad en is bevestigd op een cilinder die op en neer kan bewegen. Hierdoor kan de loop van boven naar beneden worden gedraaid. Wanneer naar de zijkanten geschoten moet worden zal men het voertuig moeten draaien.

Tankromp

Dit pantservoertuig loopt zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde schuin af. De romp van de tank is voor een groot deel overstekend. Deze overbouw zit vooral in de koepel welke vrijwel de gehele tank in beslag neemt.

Loopwerk

6 Loopwielen. De rupsbanden zijn erg breed waardoor het voertuig veel grip heeft op moeilijk terrein. Ook bij
het afvuren van het grote 152 mm kanon is de grip en de stabiliteit van groot belang voor een stabiele
vuurpositie.

Deze tank werd in WW2 door de Russen gebruikt. De bepantsering was ongeveer 60 millimeter en op sommige plaatsen 90 millimeter. Dit voertuig werd ook na de tweede wereldoorlog gebruikt.

Wanneer het leger verstandig was zorgde het er voor dat dit voertuig werd begeleid door tanks en andere ondersteuning. Op die manier was het voertuig beter beschermd tegen een bewegelijke vijand.