Hamer en Sikkel

Het symbool van de hamer en sikkel die kruislings over elkaar zijn geplaatst, is oorspronkelijk van Rusland afkomstig. Het is ontstaan in 1918 en stelt de samenwerking tussen arbeiders (de hamer) en de boeren (de sikkel) voor.

Hamer en Sikkel vlag
Hamer en Sikkel

In die tijd was dit symbool nog niet geplaatst op de bekende rode vlag. Dit kwam pas later, namelijk in 1923 toen de Sovjet-Unie het symbool gebruikte op de nationale vlag.

De rode kleur, die zo bekend was onder socialisten, werd als ondergrond gekozen. Met deze rode kleur wilde de Sovjet-Unie het bloed van de arbeiders uitbeelden die jarenlang onder het juk van de kapitalisten hadden geleefd.

Het regime van de Sovjet-Unie was een totalitair regime. Dit houdt in dat het regime een totale macht uitoefende op het leger en de bevolking. Ook het leger werd door de Sovjet- Unie veranderd.

Het symbool van de hamer en sikkel werd vrijwel overal op toegepast, zowel op de pet als op de medailles en de insignes. De rode kleur wordt tegenwoordig ook nog vaak toegepast op socialistische propaganda.