Sherman M4 tank

Inleiding
Genoemd naar generaal Sherman uit de Amerikaanse Burgeroorlog, moest deze tank dienst gaan doen in het Amerikaanse leger als opvolger van de M3 Grant. Zijn functie was die van een middelzware tank. Maar ook buiten het Amerikaanse leger bewees de tank zijn nut.

Zo werden de Britse, Canadese, Vrije Franse, maar ook Russische divisies wel eens aangevuld met deze tank. Zodoende zag de tank actie op de slagvelden van Noord-Afrika, Oost-Europa, West-Europa en in Azië(net zoals het leger was het Amerikaanse Marinekorps eveneens uitgerust met deze tank).

De M4 Sherman op het slagveld

De M4 Sherman was tevens de op één na meest geproduceerde tank actief in de Tweede Wereldoorlog. Enkel de Russische T-34 doet beter. De Amerikaanse fabrieken konden in 4 jaar maar liefst 49,324 tanks produceren. De eerste echte gevechtservaring met de tank deed men op in Noord-Afrika. Hier was het een geschikt testveld voor tanks, waar men meer dan genoeg bewegingsvrijheid kreeg.

De mobielere Sherman bleek tegen de toen door de Duitsers in gebruik zijnde tanks een zeer efficiënt wapen. Maar de Duitsers zaten op technisch gebied zeker niet stil. Toen de geallieerde tanks in Normandië landden, waren de Duitse tanks zwaarder bepantserd, en met een zwaarder geschut uitgerust.

Vandaar dat men kan lezen dat men een gemiddelde van Shermans per Panther kon rekenen. De schoten uit de Amerikaanse 75-mm kanonnen “ketsten” vaak simpelweg af van de voorkant van een Panther. Daarom werd het kanon van de Sherman nog vaak gewijzigd (bv. Door de Britse 17-ponder.)

Nadelen van de Sherman Tank

Toch waren er ook wat nadelen aan de tank. Men noemde ze niet voor niets de Sherman Firefly, of de Tommycooker. Hun achterkant, brandstof en motor waren dun bepantserd. Eenmaal men daar een treffer kreeg, schoot de tank in veel gevallen snel in brand. Een schrikwekkende herinnering voor de soldaten die de tank bedienden.

Daardoor kreeg de tank de benaming Tommycooker. Omdat er zoveel bemanningen in verbranden. (Letterlijk: Tommy koker, Tommy is een bijnaam voor Amerikanen). Firefly, oftewel “Vuurvliegje” was een benaming voor die Shermans uitgerust met een Brits 17-ponder.

Voordelen van de Sherman Tank

Maar de tank haalde ook heel hoge snelheden, en was vrij mobiel (voor een tank toch). Ook omwille van zijn flexibiliteit werd hij overal ingezet, en soms zelfs met de verkeerde doelen. Vaak moest de tank dienst doen als zware tank, simpelweg omdat er niets anders voorhanden was.

Tegen het einde van de oorlog – in februari 1945 – veranderde dit, met de komst van de 40-ton zware Pershing-tank. Maar in kort was de tank betrouwbaar, mobiel, en had een uitstekend vuurmechanisme. Er zouden verscheidene versies verschijnen, waarvan hieronder twee.

Technische gegevens van de
M4A4 Sherman (Sherman V)

Gewicht: 31.600 kg
Bemanning:5
Motor: Chrysler A57, 30 cilinders, multibank benzinemotor (stermotor), 370pk
Snelheid: 40 km/u op verharde wegen, 32 km/u in terrein
Bereik: 161 km op de weg.

Afmetingen:
Lengte: 6,05 m
Breedte: 2,62m
Hoogte: 2,74m

Bewapening:
75mm M3 kanon,
.50cal M2HB MG
2x .30cal M1919A4 MG

Munitie:
75mm – 97 granaten
.50 – 300 patronen
.30 – 4750 patronen

Bepantsering: 76 mm maximaal
Productieaantal: 7499 stuks

Technische fiche van de M4A3 Sherman

Gewicht: 30.255 kg
Bemanning:5
Motor: Ford GAA benzinemotor, 8 cilinders, 500pk
Snelheid: 42 km/u op verharde wegen
Bereik: 210 km op de weg
Afmetingen:
Lengte: 5,92m
Breedte: 2,62m
Hoogte: 2,74m

Bewapening:
75mm M3 kanon,
.50 cal M2HB MG
2x .30cal 1919A4 MG

Munitie:
75mm – 97 granaten
.50 – 300 patronen
.30 – 4750 patronen

Bepantsering: 76 mm maximaal
Productieaantal: 1690 stuks

De hoofdbewapening van alle M4’s was een kanon in co-axiale opstelling, met een .30 kaliber Browning machinegeweer. Daarbovenop was er nog eens eenzelfde machinegeweer opgesteld in de boeg. Ook was er een .50 kaliber Browning opgesteld op de toren.

Type: Lichte tank.
Doeleinden: Verkenningoperaties, anti-tank.
Ontwikkeld in: Amerika.
Geproduceerd in: 1942-1945.
Bemanning: 5 personen
Bewapening: 76 mm kanon, 3 machinegeweren

Verwante types

Van dit type zijn vele varianten gemaakt die voor verschillende doeleinden werden gebruikt.

Uiterlijk

Naast de bovenstaande kenmerken heeft ook ieder voertuig specifieke uiterlijke kenmerken. Hieronder worden per tankonderdeel specifieke uiterlijke eigenschappen benoemd. Dit was een van de bekendste tanks uit de tweede wereldoorlog.

Toren
De geschutskoepel van dit voertuig is hamervormig en bevindt zich in het midden van het voertuig.

Kanon
De loop steekt ongeveer een meter voor het voertuig uit en is geheel glad.

Tankromp
Dit pantservoertuig is vrij hoog. De romp van de tank steekt uit. Aan de voorzijde loopt het voertuig schuin naar boven tot ongeveer het midden, waar de geschutskoepel is geplaatst. De achterkant loopt ook schuin naar boven maar minder schuin dan de voorkant.

Loopwerk
6 Vrij kleine loopwielen en twee aandrijfwielen aan de voorzijde. Aan de achterzijde bevinden zich twee geleider-rollen.

Deze tank werd in WW2 door de Amerikanen gebruikt. De bepantsering was ongeveer 62 millimeter. In totaal zijn er zo’n 49.000 voertuigen geproduceerd.