Wapens van de Romeinse soldaten

De Romeinen gebruikten om de forten aan te vallen dezelfde techniek die ook de Grieken eerder hadden gebruikt. Ze bekogelden lang achter elkaar met Trebuchets en ballista’s de omheining van de vijand waardoor deze steeds zwakker werd.

De infanterie liep in de schildpadden-formatie naar de overblijfselen van de vijandelijke muur of het vijandelijke fort. De schildpadden-formatie moest er voor zorgen dat de Romeinse soldaten niet geraakt te werden door hun eigen kogels en de peilen en andere projectielen van de vijand voor zover die nog in staat was om te vechten.

Wanneer de Romeinen bij de vijandelijke muur of het vijandelijke fort kwamen gingen ze met behulp van een stormram die gemaakt was van hout met een ijzeren punt de muur langzaam afbreken.

Oorlogstuigen van de Romeinen

De Romeinen hadden ingenieuze oorlogstuigen. Meerdere daarvan heb ik al genoemd. Ik ga ze hieronder nader uitleggen.

De ballista
De ballista is een soort katapult. Hij wordt opgewonden door een touw gemaakt van dierlijke pezen. Sommige mensen zeggen dat hij tot 150 meter ver kon schieten anderen beweren dat wel 400 meter ver kon worden geschoten.

De onager
De onager betekend hetzelfde als wilde ezel en heeft zijn naam te danken aan de Romeinse soldaten die onager als bijnaam gebruiken voor dit wapen. De onager was een houten gevaarte die opgewonden werd door een touw. Eenmaal opgewonden kon hij worden gelanceerd doormiddel van op de slaghamer te slaan. Daarna sloeg de stok tegen de kussen aan die de snelheid uit de stok haalde en daardoor schoot het projectiel weg.

De stormram
De Romeinse stormrammen waren gemaakt van stevige balken. Boven deze balken waren vlechtwerken van twijgen aangebracht die de val van de stenen moesten breken die regelmatig door de vijanden werden afgeworpen. Boven op het vlechtwerk kwamen dierenhuiden te liggen en eventueel nat zeewier, wanneer dat voor handen was. Deze lagen moesten er voor zorgen dat het vlechtwerk niet in brand zou vliegen wanneer de vijand brandbare substanties over de muur zou gooien.

Het galei
Het galei was een oorlogsschip dat door roeiers werd aangedreven. De roeiers waren soldaten en deze werden later aangevuld met slaven. De rijen roeiers kon verschillen. De schepen met rijen van 5 roeiers werden door kleinere schepen vergezeld. Galei schepen konden goed manoeuvreren omdat ze smal waren en door de roeikracht een behoorlijke snelheid konden creëren. De voorkant van het Galei was vaak voorzien van een verstevigde boog waarmee vijandelijke schepen konen worden geramd.