Glock 17

De Glock 17 is een zeer bekend handvuurwapen. Het wordt al jaren door het Nederlandse leger gebruikt als het standaard dienstpistool. Veel officieren dragen de Glock 17 maar ook leden van bepaalde krijgsmachtonderdelen en de politie maken gebruik van dit wapen. Hierbij valt te denken aan leden van het arrestatieteam en leden van de Bijzondere Bijstandseenheid.

Glock 17
Glock 17

Ook leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten die gevormd wordt uit het korps mariniers maken gebruik van dit wapen. De Glock 17 is dus een populair wapen binnen de Nederlandse defensie en de politie.

Het is echter niet alleen daar populair, ook vele schietsportverenigingen maken gebruik van dit wapen. Ook buiten Nederland treft men regelmatig de Glock 17 aan in de schietsport en bij het leger. Hieronder wordt verder ingegaan op de geschiedenis van de Glock en de beschrijving van dit vuurwapen.

De geschiedenis van Glock

In 1963 heeft de heer Gaston Glock een productiebedrijf opgericht. Gaston Glock was een ingenieur in Oostenrijk en had een grote kennis van techniek en materialen. Zijn bedrijf noemde hij GLOCK naar zijn achternaam.

In deze fabriek maakte hij diverse materialen die in eerste instantie niets met het leger te maken hadden. Zo werden er eerst gordijnrails en andere zaken gemaakt voor de inrichting van huizen e.d. Deze onderdelen werden vervaardigd van kunststof en metaal.

De fabriek leverde pas in de jaren 70 materiaal aan het leger. De materialen bestonden uit diverse uitrustingstukken zoals messen, oefengranaten, mitrailleurbanden en plastic kogelmagazijnen.

Glock maakt handvuurwapens

Het Oostenrijkse leger wilde op een gegeven moment een nieuw soort pistool invoeren dat de oudere types zou moeten vervangen. De Oostenrijkse regering ging verschillende wapenfabrieken af om te kijken wat die zouden kunnen bieden.

De plannen van de wapenfabrikanten werden uitvoerig besproken. Dit was ook van belang want de wapenfabrikanten konden een zeer grote opdracht binnen halen waarmee ze niet alleen veel geld konden verdienen maar ook hun naam nog bekender konden maken op de markt.

Ook de fabriek GLOCK mocht laten zien wat zij de defensie zou kunnen leveren. GLOCK had echter nog nooit voorwapens gemaakt en voorzag de defensie tot die tijd alleen maar van ander soort militair materiaal. Dit materiaal was echter altijd van goede kwaliteit en daarom waren de verwachtingen van de defensie ook hoog.

GLOCK zag de vraag van de defensie als een uitdaging en probeerde haar kennis over kunststof en metaal toe te passen in een stevig handvuurwapen. Het frame van het door GLOCK ontworpen pistool was van kunststof. Dit was uniek omdat de meeste pistolen een metalen frame hadden.

Het door GLOCK ontworpen pistool was niet voorzien van een aparte veiligheidspal. Dit is in het wapen gebouwd. Wanneer de trekker wordt overgehaald worden er drie verschillende blokkades opgeheven en kan de kogel de loop verlaten. Wanneer het schot is gelost keert het wapen weer in de veilige positie terug. Het pistool is zo gemaakt dat het alleen kan afgaan door de trekker over te halen dus niet door het te laten vallen of een ander ongeluk.

Door de veiligheid en het feit dat dit pistool vrij makkelijk te hanteren is besloot de Oostenrijkse defensie die wapen te kiezen. Dit pistool kreeg de naam GLOCK 17. GLOCK had meteen een grote naam gemaakt in de wereld van de vuistvuurwapens. De leden van het Oostenrijkse leger mochten voortaan de GLOCK 17 in gebruik nemen.

Glock 17 technische specificaties

Dit vuistvuurwapen is voor een groot deel uit kunststof vervaardigd. Hierdoor is het licht en kan het gemakkelijk worden gehanteerd. Ook zorgt het kunststof er voor dat er weinig onderhoud moet worden verricht.

Het magazijn van de GLOCK 17 wordt gevuld met 17 patronen. De patronen zijn 9 millimeter (9×19) patronen. Van de GLOCK 17 bestaan ook andere modellen. Zo is er een verlengde versie uitgebracht. Dit is de GLOCK 17L en 34. De GLOCK 18 is een versie waarmee automatisch gevuurd kan worden.

Glock 17 details

Kaliber: 9mm (standaardmunitie: para)
Gewicht: 625 gram (zonder volle patroonhouder van 280 gram)
Afmetingen: Lengte 186 mm, hoogte 138 mm, diepte 30 mm
Magazijncapaciteit: 17 patronen