T-34 – 85 tank

Type: Lichte tank.
Doeleinden: Divers Anti-tank en Artillerie.
Ontwikkeld in: Sovjet Unie (Rusland)
Geproduceerd in: 1942-1943.
Bemanning: 5 personen.
Bewapening: 1x 85 mm kanon en 2 machinegeweren.

Verwante types

Dit type is van de T-34/76 afgeleid. 76 Staat voor het 76 millimeter geschut dat op dit eerste voertuig werd aangebracht.

Afmetingen en gewicht

Lengte:-
Breedte:-
Hoogte:-
Brandstof:-
Vermogen: 500 pk.
Gewicht: 32 ton.
Overschrijdingsverm.:-
Waadvermogen:-
Snelheid verharde weg: 51 Kilometer per uur.
Actieradius verharde weg: 400 Kilometer.

Uiterlijk

Naast de bovenstaande kenmerken heeft ook ieder voertuig specifieke uiterlijke kenmerken. Hieronder worden per tankonderdeel specifieke uiterlijke eigenschappen benoemd.

Toren
De geschutskoepel van dit voertuig loopt aan alle kanten schuin voor een beter bescherming van de bemanning.
Aan de bovenkant is de koepel vlak. De koepel is aan de voorkant van het voertuig geplaatst.

Kanon
De loop steekt meer dan een meter voor het voertuig uit. De loop is geheel glad en is, in tegenstelling tot de T-34/76, niet op een beweegbare kogel aan de koepel bevestigd maar op een cilinder die op en neer kan bewegen. Hierdoor kon de loop van boven naar beneden worden gedraaid. Wanneer naar de zijkanten geschoten moest worden werd de koepel gedraaid.

Tankromp
Dit pantservoertuig loopt zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde schuin af. De romp van de tank steekt uit. Aan de zijkanten, die schuin lopen, bevinden zich beugels waarmee de bemanning
naar de toren kan klimmen. Aan de voorkant van de romp bevindt zich een luik waardoor de chauffeur naar buiten zou kunnen kijken. Links van hem is een mitrailleur die op een draaibare kogel is bevestigd.

Loopwerk
5 Loopwielen. De rupsbanden zijn erg breed waardoor het voertuig veel grip heeft op moeilijk terrein.

Deze tank werd in WW2 door de Russen gebruikt. De bepantsering was ongeveer 75 millimeter en op sommige plaatsen 95 millimeter. De bepantsering is dus aanzienlijk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger de T-34/76 De T-34 was zeer effectief en wordt gezien als de beste tank van de tweede wereldoorlog.