Forum
Militair.net - informatie, wapens, terrorisme, militair forum en meer in het archief.
U bent hier: Wapens > Vliegtuigen > Junkers Ju 87 Stuka

Junkers Ju 87 "Stuka"Junkers Ju 87 Stuka

Ontstaan StukaJunkers Ju 87 Stuka (Sturzkampffleugzeug) is een Duikbommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed. Idee was toen Ernst Udet in de VS een demonstratie zag van de Curtis F8C Helldivers. Hij kochte er 2 en liet ze naar Duitsland over brengen waar hij ze ook demonstreerde aan de Ministerie van Luchtmaatschappij. Zij keurde het toestel goed en begon een tweede maar betere toestel bouwen die bestaat uit een gulle vleugel en duikremmen.

Specialiteiten

Zijn automatische duikremmen waren zeer nuttig omdat de Stuka beter kon duiken ook al was de Piloot bewusteloos. De Piloot vloog op een hoogte van 4600 meter, zijn gas terugnam en de duikremmen activeerde, zodat hij een duikvlucht maakte van 60 tot 90, het toestel dook dan met een snelheid van rond de 600 km/u. Wanneer de Stuka op 450 meter hoog kwam, brande en licht op de hoogtemeter. De piloot drukte op de knop en door ene mechaniscme, werp de Stuka de bom af uit de buurt van de propeller. Wanneer de bom werdt afgeworpen, gaat de Stuka iit de G6 duik tot dat zijn neus boven de horizon was. Duikremmen zijn uit werking en gas gaat terug open. De Piloot kon door en raampje in bodem van romp zijn doelwit zien een aanvallen. Wanneer de Stuka dook loeide een sirene die de vijanden en burgers beneden schrik liet aanjagen zodat ze in de weg van de verdedigde troepen liepen. De Stuka kreeg door de sirene de bijnaam "De Bazuinen van Jericho". De aanvallende Duitsers waren natuurlijk ook gewaarschuwt door de sirene.

Tijdens Tweede Wereldoorlog

De stuka was onoverwinnelijk, tijdens begin Tweede Wereldoorlog, oa Blitzkrieg, won hij vrij snel op alle fronten waar hij werdt ingezet. Hij was bovendien in manschap, materieel en geld zeer goedkoop omdat de Stuka een precisiebommenwerper was en was een vervangmiddel van de Artillerie. Tijdens de Slag om Engeland, verloor Duitsland veel Stuka's. Stuka's werden uit het front gezet en later terug ingezet tegen de Sovjets.

Technische gegevens

De Stuka kon 1 bom van 500 kg vervoeren of 1 bom van 250 kg en vier van 50 kg. In het oostenfront kreeg hij kanonnen die dienst deden als Anti-tank en kreeg hierdoor de bijnaam "Flugzeug mit dem lange stangen".
De Stuka was zeer traag. 347 km/h op een hoogte van 5000 meter en in Duikvlucht kon hij een snelheid behalen van 600 km/h wat zeer traag is tegenover de vijandelijke jagers.

Stuka's toekomst

Omdat Duitsland geen nieuwe projecten hadden door de voortdurende bombardementen, bleef de Stuka tot einde Tweede Wereldoorlog in dienst. Er waren al plannen om een nieuwe Stuka te bouwen die sneller en sterker was. Beter wapenuitrusting en met inklapbare landingsgestel. De Junkers Ju 187/287.

U bent hier: Wapens > Vliegtuigen > Junkers Ju 87 Stuka
Militaire foto